"Zielenina bez glutenu" Magdalena Cielenga-Wiaterek - recenzja
Czy da się gotować wegetariańsko, sezonowo i lokalnie a w dodatku bez glutenu? Magdalena Cielenga-Wiaterek udowadnia, że tak. W książce Zielenina bez glutenu pokazuje jak jeść zdrowo w zgodzie z naturą.
"Zielenina bez glutenu" to druga książka po Zieleninie na talerzu Magdaleny Cielengi-Wiaterek. Autorka od wielu lat jest wegetarianką, która karierę prawniczą zamieniła na pisanie bloga pt.: Zielenina, gdzie przedstawia swoje przepisy i zachęca do gotowania z lokalnych i sezonowych produktów. Aktywnie walczy o prawa zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Prowadzi także warsztaty dla dzieci i dorosłych, na których dzieli się swoją wiedzą o zdrowym gotowaniu.
Książa została podzielona na 4 główne rozdziały, każdy odpowiadający jednej porze roku. W nich możemy odnaleźć przepisy na śniadania, obiady czy kolacje. Wszystkie potrawy są przygotowywane z produktów lokalnych i sezonowych zgodnie z zasadami, jakie wyznaje autorka. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Są dania z kasz, warzyw i owoców - tych bardziej znanych i tych trochę zapomnianych. Twarda oprawa oraz duży rozmiar książki sprawdzą się w czasie gotowania. Duża czcionka oraz czytelny podział na poszczególne kroki ułatwią poruszanie się po niej.
Same przepisy są proste i przede wszystkim tanie. Produkty lokalne i sezonowe oprócz swoich walorów odżywczych i zdrowotnych mają przecież niższą cenę niż pozostałe produkty. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem, które dodatkowo motywuje do przyrządzenia potrawy. Do moich ulubionych należą zapiekanka pasterska, którą uwielbia cała rodzina oraz różowe kluseczki, dzięki którym przekonałam swojego niejadka do zjedzenia buraka.
"Zielenina bez glutenu" jest książką, która spodoba się każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie, nie rujnując przy tym swojego portfela. Pozycję tę docenią szczególnie osoby chore na celiakie czy cierpiące na nietolerancję glutenu, rodzice mały alergików i wegetarianie poszukujący inspiracji. Świetnie sprawdzi się jako prezent dla miłośników nurtu slow life.
W obecnych czasach coraz więcej osób przechodzi na dietę pozbawioną glutenu. Wykluczenie z jego z diety nastręcza pewnych trudności podczas tworzenia codziennego jadłospisu. Książka ta pokazuje, że poszukiwania smacznych i bezglutenowych alternatyw posiłków glutenowych wcale nie musi by trudne.