Trwa ładowanie...

„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja

 Alicja Barszcz
27.07.2016 14:52
„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja
„Zielenina na talerzu” Magdalena Cielenga-Wiaterek – recenzja

Dania wegetariańskie od dawna są dla mnie swego rodzaju tajemnicą. Zawsze, jak przychodzi co do czego i próbuję wynaleźć jakieś ciekawe i smaczne danie bezmięsne, mam zwyczajnie problem… „Zielenina na talerzu” od teraz pomoże mi uporać się z pustką w głowie i brakiem pomysłów.

Książka została przygotowana przez autorkę blogu kulinarnego „Zielenina” Magdalenę Cielengę-Wiaterek. Prawniczka z wykształcenia postanowiła jednak poświęcić się gotowaniu i w tej właśnie dziedzinie czuje się najlepiej. Postanowiła więc przekazać swoje pomysły i wiedzę nie tylko na blogu internetowym, ale również w książce kulinarnej „Zielenina na talerzu” wydanej przez Wydawnictwo Druga Strona.

Duży format książki i twarda oprawa – oczywiście zielona – zachwycają. Strony nie są ze śliskiego papieru, ale z szorstkiego, który jednak sprawia, że ma ona swój niepowtarzalny klimat i charakter. Wyróżnia się od innych książek kulinarnych, które znam. Barwy fotografii każdego proponowanego dania są przytłumione, przenosząc nas w czasie i przestrzeni do czterech pór roku. Przepisy zostały podzielone właśnie ze względu na dania do przygotowania wiosną, latem, jesienią i zimą. Bardzo ważne jest to, że autorka skupia się na sezonowych produktach. Wiadomo przecież, że są one nie tylko łatwiej dostępne, ale też znacznie zdrowsze i smaczniejsze.

Książka rozpoczyna się krótkich wstępem związanym z zasadami wegetarianizmu. Jednocześnie autorka zaznacza, że „Zielenina na talerzu” nie jest poradnikiem dietetycznym, ale przede wszystkim książką kucharską. Ma za zadanie zapoznać nas z przepisami, a nie szkolić w zakresie dietetyki. Każdy dział poprzedzony jest indywidualnym wprowadzeniem, w którym Magdalena Cielenga-Wiaterek zaznacza, co jej się podoba w danej porze roku, na jakich produktach sama się skupia i dlaczego nam radzi zrobić to samo. Przy poszczególnych przepisach autorka serwuje odbiorcy 2-3 zdania od siebie. Dzięki temu książka nie jest suchym przewodnikiem kucharskim, ale księgą z charakterem.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Autorka stosuje w swojej kuchni naturalne i ekologiczne produkty, nie korzysta z cukru, ale z jego zdrowych zastępników. Nie znajdziemy też w przepisach żadnych produktów zwierzęcego pochodzenia. Jednak książka nie jest przeznaczona tylko dla wegetarian! Z pewnością każdy odnajdzie w niej coś dla siebie. Mamy w niej ponad 100 przepisów, m.in. na pasty, pieczywo, zupy, ale też hamburgery czy desery. Wszystko to zdrowe i całkowicie naturalne, a do tego całkiem proste w przygotowaniu.

Jeśli więc chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, pokazać swojej rodzinie, że bezmięsna kuchnia nie mysi być nudna albo po prostu zacząć zmianę swoich nawyków żywieniowych, by cieszyć się dobrym zdrowiem – „Zielenina na talerzu” jest właśnie dla ciebie!

"Zielenina na talerzu"

"Zielenina na talerzu"

Warto odkryć, że nasze – polskie – produkty są wspaniałe i sprawdzają się idealnie w codziennej diecie. Dzięki nim nasze posiłki są nie tylko dużo smaczniejsze, ale również zdrowsze

Magdalena Cielenga-Wiaterek - "Zielenina na talerzu"

Książka wydana przez Wydawnictwo Druga Strona

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze