Zielone warzywa: koper. Fragment książki "Jedz zielone"

Koper zawiera wiele przeciwutleniaczy, witamin (niacyna, pirydoksyna itp.) oraz błonnik pokarmowy, pomagających w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Jedz zieloneJedz zielone

Koperek - zawartość składników odżywczych

Liście kopru i nasiona zawierają wiele niezbędnych lotnych olejów, takich jak d-karwon, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen i mirystycyna.

Olejek eteryczny eugenol znajdujący się w koperku, w użyciu terapeutycznym stosowany jest jako środek miejscowo znieczulający i antyseptyczny. Stwierdzono także, że obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą.

Koperek to dobre źródło:

Dlaczego warto jeść koperek?

  • witaminy A – 350 mcg
  • witaminy B1 – 0,23 mg
  • kwasu foliowego – 36 mcg
  • witaminy C – 31 mg
  • potasu – 394 mg
  • żelaza – 2,7 mg
  • cynku – 2,6 mg
  • manganu – 0,5 mg

Olej koperkowy, pozyskiwany z nasion kopru, ma działanie przeciwskurczowe, wiatropędne, trawienne, dezynfekujące, galaktagogiczne (pomaga w wydzie-laniu mleka z piersi) i uspokajające.

Koper jest bogaty w wiele witamin, w tym kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminę A, beta-karoten, witaminę C.

Jest dobrym źródłem minerałów, takich jak miedź, potas, wapń, mangan, żelazo i magnez.

Świeży koperek - jak wybrać

Świeży koper, jak również nasiona kopru są dostępne przez cały rok. Staraj się kupować świeże gałązki kopru, ponieważ ma on lepszy smak i jest bogaty w wiele witamin i przeciwutleniaczy.

Świeży koperek powinien mieć żywe, zielone gałązki i mocne łodygi. Powinien być też wolny od wszelkich oznak zepsucia lub żółknięcia.

Nasiona kopru używane są jako przyprawa. Dobrej jakości nasiona kopru uwalniają przyjemny, słodki i lekko pieprzny posmak po wtarciu w palce wskazujące i kciuki. W sklepach kupuj całe nasiona kopru zamiast proszku, ponieważ często mogą zostać zanieczyszczone innymi pikantnymi proszkami.

Nasiona można przechowywać w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu w hermetycznych pojemnikach przez wiele miesięcy i rozdrabniać za pomocą młynka ręcznego.

Mielony koperkowy proszek powinien być przechowywany w lodówce w hermetycznych pojemnikach i powinien być użyty jak najwcześniej, ponieważ szybko traci smak.

Fragment pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka