Zimowa pora na pora – poznaj właściwości tego popularnego warzywa
Por to jarzyna uważana przez Holendrów za ich warzywo narodowe. W Polsce jest raczej niedoceniany. Pomimo że wchodzi w skład włoszczyzny i często znajduje się w surówce obok marchewki i kapusty, podchodzimy do niego raczej sceptycznie i nie wiemy, co można z niego przyrządzić. Okazuje się, że niesłusznie traktujemy go „po macoszemu”, ponieważ może wywierać bardzo pozytywne skutki na nasz organizm.
Na co por?
Por to warzywo niskokaloryczne - w 100 g tego produktu znajdziemy jedynie 24 kcal. To jarzyna, która powinna znaleźć się na pierwszym miejscu jadłospisu diabetyków. Obniża i stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego może być spożywany w każdej ilości. Powinni się go wystrzegać tylko ci, którzy cierpią na poważne schorzenia wątroby i jelit, ponieważ może powodować wzdęcia. Zaleca się go jednak w leczeniu chorób układu krążenia i nerek ze względu na to, że eliminuje kwas moczanowy. Ma właściwości zasadotwórcze i bakteriobójcze, co oznacza, że doskonale poradzi sobie z zakwaszeniem organizmu oraz z jego skutkami.
Właściwości pora
Wprowadzając pora do swojej diety, raz na zawsze pożegnasz się z częstymi przeziębieniami, problemami z cerą i wahaniami nastroju. Dodatkowo zawiera on wiele cennych witamin i składników, takich jak witamina A, C, E, B6 oraz mangan, potas, fosfor, wapń i magnez. Świetnie wpłynie też na nasz układ pokarmowy, a to ze względu na znaczną ilość błonnika, jaką zawiera. Wspomaga trawienie i pomaga w pracy wątroby, dzięki czemu toksyny z naszego organizmu są łatwiej usuwane. Por działa nie tylko od środka . Można przykładać go na rany, ukąszenia i skaleczenia - zmniejszy bolesność, złagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.
Wybór dobrych warzyw
Okres jesienno-zimowy to najlepszy moment na wprowadzenie pora do naszej diety, ponieważ właśnie wtedy smakuje najlepiej. Ale jak w sklepie wybrać idealny okaz? Zwróćmy uwagę, czy wybrane przez nas warzywo ma ciemny, zielony czubek, a biała część nie ma żadnych przebarwień i zakończona jest małymi korzonkami. Zajrzyjmy też pomiędzy liście, czy nie wyrasta pomiędzy nimi twarda łodyga. taki przerośnięty por traci znacząco walory smakowe.
Pora na popisy kulinarne
Wydawać by się mogło, że por to warzywo nudne i nie daje pola do popisów kulinarnych. Nic bardziej mylnego. W celach leczniczych warto przygotować napar - gotować ok. 8 sztuk w 3 litrach wody przez 2 godziny. Tak przygotowaną substancję należy odcedzić i codziennie pić szklankę. Jeśli czujemy, że grozi nam przeziębienie, możemy przyrządzić syrop. Gotujemy napar z 6 sztuk pora przez 30 minut, odcedzamy, dodajemy 3 łyżki miodu i pijemy po pół szklanki 4 razy dziennie. Por to także świetna propozycja na obiad. Przygotujmy zapiekankę z porów i ziemniaków, pory w cieście, pory duszone, zupę-krem lub surówkę z jajkami albo z jabłkami.
Kilka ciekawostek na koniec
To należące do rodziny czosnku i cebuli warzywo znane było już w prehistorii, a pierwotnie rosło między Kaukazem a Himalajami. Nie bez powodu więc rozprzestrzeniło się i dotarło do najdalszych zakątków świata. Może warto więc wziąć przykład z naszych przodków sprzed wieków i na nowo wprowadzić go na nasze stoły? Nawet cesarz Neron był wielkim entuzjastą porów, ponieważ wierzył, że są doskonałym lekiem na jego głos. Nie bez powodu nazywany był „porrophagus” – pożeracz porów.