2 z 7Morwa biała
Morwą białą zainteresować powinni się zwłaszcza diabetycy, gdyż naukowcom udało się dowieść, że liście tej rośliny obniżają poziom glukozy we krwi i zwiększają ilość wydzielanej insuliny. Jej stosowanie zaleca się pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu 2.
Morwa wspomaga również proces odchudzania. Nie tylko hamuje apetyt na słodycze, ale też zmniejsza w organizmie ilość wchłanianych węglowodanów.
W liściach tej rośliny znajdują się ponadto flawonoidy, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Z owoców morwy wytwarzać można dżemy, konfitury, soki i kompoty. Smaczne są również nalewki z nich przyrządzone. W sklepach spożywczych i aptekach dostępna jest herbatka z morwy - jeśli nie walczysz z apetytem na słodycze, pij ją codziennie.
Przeczytaj również: Popularna dieta może prowadzić do cukrzycy typu 2