Udrażnia żyły, wymiata złogi z tętnic. Nie czekaj, by włączyć do diety
Skumulowane tłuszcze, cholesterol, zwapnienia i inne substancje — złogi w tętnicach — mogą utrudniać przepływ krwi, prowadząc do zwężenia i zablokowania naczyń krwionośnych, a w konsekwencji do poważnych chorób serca i układu krążenia. Można temu zapobiec, regularnie spożywając pięć produktów spożywczych.
1. Dieta w walce ze złogami w tętnicach
Czosnek. Ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także zawiera związki siarkowe, które wspierają zdrowie serca i usuwają złogi z naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że codzienne spożywanie ekstraktu z czosnku redukuje powstawanie złogów w naczyniach krwionośnych osób z zespołem metabolicznym nawet do 80 proc.
Żurawina. Jest źródłem flawonoidów, które rozszerzają naczynia krwionośne i nie dopuszczają do powstawania skrzepów. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed stresem oksydacyjnym i zapobiega twardnieniu tętnic.
Jagody. Są bogate w antyoksydanty, które wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Pomagają w redukcji stanów zapalnych i ochronie ścianek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem.
Awokado. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Zawiera karotenoidy, które redukują stany zapalne w organizmie – a to właśnie stany zapalne mogą prowadzić do uszkodzeń ścianek naczyń krwionośnych i tworzenia się złogów.
Brokuły. Są źródłem błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Zawierają również wspierający zdrowie serca sulforafan.
Wprowadzenie tych produktów spożywczych do codziennej diety może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca i udrażnianie żył. Warto jednak pamiętać, że zdrowy styl życia - w tym regularna aktywność fizyczna, zróżnicowana dieta oraz rezygnacja z tytoniu i alkoholu, są dla utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych sprawą pierwszorzędną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl