Trwa ładowanie...

"Złoto św. Hildegardy". 3 składniki oczyszczą jelita i przyniosą ulgę bolącym stawom

 Kamil S. Sikora
09.09.2022 20:04
Domowy mus z gruszek wzmacnia odporność
Domowy mus z gruszek wzmacnia odporność (Getty Images)

Warto od czasu do czasu przeprowadzić kurację oczyszczającą, dzięki której pozbędziemy się toksycznych substancji i podniesiemy odporność. W tym celu możemy wykorzystać "złoto św. Hildegardy", czyli mus na bazie gruszek, miodu i ziół. Przepis na ten domowy specyfik znajdziesz poniżej. Owoce zbieraj właśnie teraz.

spis treści

1. Domowy mus św. Hildegardy

Według św. Hildegardy, sięgając regularnie po ten gruszkowy mus, nie tylko usprawnimy pracę układu immunologicznego, ale także pozbędziemy się z naszego organizmu złogów pokarmowych, pleśni, grzybów i bakterii. Ten domowy preparat wpływa korzystnie na kondycję naszych jelit, wątroby i dróg żółciowych.

Poza tym substancje obecne w miodzie, ziołach i gruszkach wzmacniają i regenerują skórę, poprawiają samopoczucie, pomagają pozbyć się dysbakteriozy i łagodzą objawy migreny.

Mus przygotowany według przepisu św. Hildegardy sprawdza się przy wspomaganiu leczenia takich dolegliwości jak choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, nieżyt żołądka, reumatoidalne zapalenie stawów czy przewlekłe infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jak przygotować "Złoto św. Hildegardy"?

Składniki:

  • 8 gruszek średniej wielkości,
  • 8 łyżek miodu,
  • 28 korzenia galgantu,
  • 22 g korzenia lukrecji,
  • 15 g cząbru ogrodowego.
  • 32 g wszewłogi górskiej.

Gruszki należy zbierać właśnie teraz - we wrześniu. Na początek gruszki należy dokładnie umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i ugotować na miękko. Następnie owoce odsączamy z wody i rozgniatamy na mus. Wszystkie zioła rozcieramy na proszek za pomocą moździerza. Miód podgrzewamy i zbieramy z niego pianę, która pojawi się na powierzchni. Na koniec wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i tak powstałą papkę przekładamy do wcześniej wyparzonych suchych słoiczków. Po przestygnięciu mus wstawiamy do lodówki.

"Złoto św. Hildegardy" najlepiej spożywać trzy razy dziennie. Jedną łyżeczkę zjadamy przed śniadaniem, dwie łyżeczki godzinę po obiedzie i trzy łyżeczki przed snem. Kuracja oczyszczająca powinna trwać trzy-cztery tygodnie. Jeżeli skarżymy się na migrenę, przewlekłe stany zapalne czy problemy skórne, terapię powinniśmy przedłużyć do ośmiu, a nawet 12 tygodni. Kurację powtarzamy co roku lub raz na dwa lata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze