Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Ale nie można z nim przesadzić

Rak jelita grubego to podstępna choroba, ponieważ często we wczesnej fazie nie daje żadnych symptomów lub też objawy są typowe dla niezbyt groźnych dolegliwości układu pokarmowego. Okazuje się, że niedobór kwasu foliowego może zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby nowotworowej. A co z nadmiarem? Niestety, nierozsądna suplementacja może być równie groźna.

Źródła łatwo przyswajalnego kwasu foliowegoŹródła łatwo przyswajalnego kwasu foliowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstępny nowotwór jelita grubego

Rak jelita grubego stanowi drugą najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworów złośliwych i jest drugim pod względem częstotliwości występowania w Polsce. Każdego roku rozpoznaje się ponad 18 tys. nowych przypadków tej choroby. Lekarze przypominają, że nowotwór jelita grubego najczęściej rozwija się z polipów, czyli łagodnych gruczolaków, które tworzą się na wewnętrznych ściankach jelita. Statystyki pokazują, że ten proces zajmuje nawet około dziesięciu lat.

Najważniejsze w profilaktyce raka jelita grubego jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Powinna ona zawierać dużo owoców i warzyw oraz być bogata w błonnik. Bardzo ważne są również regularne ćwiczenia wspomagające kondycję fizyczną.

Poza dietą i aktywnością należy pamiętać o badaniach. Najważniejszym jest kolonoskopia. Za pomocą giętkiego fiberoskopu (kolonoskopu) lekarz ogląda jelito grube. Dzięki temu można wykryć wczesne zmiany rakowe, które jeszcze nie dają objawów, zmiany przedrakowe czy polipy.

Jak jeszcze można chronić się przed tą chorobą? Okazuje się, że pomocny może okazać się kwas foliowy. Ale nie można z nim przesadzić.

Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Występuje w żywności w postaci folianów. Jako jedna z nielicznych witamin jest bezwzględnie zalecany kobietom ciężarnym w celu prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego oraz w celu zapobiegania rozwojowi niedokrwistości. Można go przyjmować z preparatami multiwitaminowymi zawierającymi odpowiednią ilość kwasu foliowego. Kupimy je w aptece bez recepty.

Ta witamina zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Ta witamina zmniejsza ryzyko raka jelita grubego © Getty Images

Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. W układzie pokarmowym pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka oraz tworzy sok żołądkowy.

Okazuje się, że niedobór kwasu foliowego w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, macicy i sutka. Jednak dodatkowe suplementowanie diety kwasem foliowym u osób już z rozpoznanym nowotworem może przyczynić się do przyspieszenia rozwoju choroby. Dlatego nie należy z nim przesadzać, a sposób suplementacji skonsultować z lekarzem.

W artykule "Suplementacja kwasu foliowego i ryzyko raka jelita grubego" autorstwa Fife J., Raniga S., Hider P. N., Frizelle F. A. wykazano, że suplementacja witaminy B11 przez okres dłuższy niż trzy lata może zwiększać ryzyko gruczolaka jelita grubego.

Źródła łatwo przyswajalnego kwasu foliowego

Kwas foliowy występuje niemal we wszystkich produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.

Wydaje się zatem korzystniejsze uzupełnienie kwasu foliowego w naszej diecie za pomocą naturalnych jego źródeł. Można do nich zaliczyć warzywa i owoce (szczególnie surowe) - brokuły, pomarańcze, brukselkę, szpinak, nasiona roślin strączkowych. Znajdziemy go również w drożdżach, wątróbce, pszenicy, orzechach i słoneczniku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka