Zmniejszają ryzyko zakrzepów. Lekarz wymienia 5 najlepszych produktów
Nowoczesne badania kontynuują zgłębianie wiedzy na temat zdolności żywności do wspierania zdrowia organizmu. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje pięć rodzajów produktów, które wykazują zaskakującą skuteczność w profilaktyce zakrzepów krwi. O jakie produkty chodzi?
1. Te produkty zmniejszają ryzyko zakrzepów
Dr Sunni Patel z Dish Dash Deets podzielił się w rozmowie z Express.co.uk listą pięciu produktów spożywczych, które mogą zmniejszyć ryzyko zakrzepów.
- Kilka pokarmów zostało powiązanych ze zmniejszeniem ryzyka tworzenia się skrzepów krwi lub promowaniem zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Warto jednak podkreślić, że chociaż żaden pojedynczy pokarm nie może zagwarantować zapobiegania zakrzepom krwi, włączenie tych pokarmów do zrównoważonej diety może przyczynić się do zdrowszego układu krążenia - powiedział lekarz.
Wśród pokarmów wymienił:
Tłuste ryby
Ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk są bogate w tłuszcze omega-3. Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, ponieważ zmniejszają stężenie fibrinogenu w krwi (białka, które przyczynia się do krzepnięcia) i hamują agregację płytek krwi.
Jagody
Jagody, zwłaszcza jagody goji, borówki i jagody acai, są bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić ściany naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami, co może prowadzić do powstawania zakrzepów krwi. Ponadto zawierają one flawonoidy, które mogą hamować agregację płytek krwi, co może pomóc zapobiegać zakrzepom.
Czosnek
Czosnek jest znany ze swoich właściwości antykoagulacyjnych. Zawiera związki siarki, takie jak alliina i allicyna, które mogą hamować aktywność płytek krwi, co pomaga zapobiegać zakrzepicy. Co więcej, regularne spożywanie czosnku może pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu, co także przyczynia się do zdrowia układu krążenia.
Kurkuma
Kurkuma zawiera kurkuminę, związek, który ma silne właściwości przeciwzapalne i antykoagulacyjne. Badania pokazują, że kurkumina może hamować agregację płytek krwi, co pomaga zapobiegać zakrzepom krwi. Ponadto kurkumina może pomóc w redukcji stanu zapalnego, co jest korzystne dla zdrowia układu krążenia.
Ciemna czekolada
Ciemna czekolada jest bogata we flawonoidy, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Badania wykazują, że mogą one pomóc zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi poprzez hamowanie działania płytek krwi. Dodatkowo regularne spożywanie ciemnej czekolady może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, co jest korzystne dla zdrowia układu krążenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl