Trwa ładowanie...

Myć kurczaka przed gotowaniem, czy też nie? Zapytaliśmy eksperta

Myjesz mięso przed gotowaniem? Popełniasz błąd. Okazuje się, że w ten sposób możesz sobie bardzo zaszkodzić. Doniesienia dziennikarzy z serwisu buzzfeed.com postanowiliśmy przeanalizować z ekspertem, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie, Irminą Nikiel.

Zobacz film: "Drób ekologiczny i z chowu na głębokiej ściółce. Czym się różnią?"

1. Czy myć kurczaka przed gotowaniem?

Mycie mięsa kurczaka przed włożeniem go do garnka to powszechna praktyka, stosowana nie tylko w Polsce. Wkładamy drób pod bieżącą wodę, ponieważ jesteśmy przekonani, że w ten sposób wymyjemy z niego obecne na mięsia patogeny. Nic bardziej mylnego.

Sprawie postanowił przyjrzeć się serwis buzzfeed.com. Dziennikarze postanowili przeprowadzić wśród swoich czytelników ankietę. Zapytali ich o opłukiwanie mięsa przed rozpoczęciem gotowania. Okazało się, że robi tak 36 proc. uczestników badania, 64 proc. mięsa nie myje.

Dziennikarze poszli o krok dalej i postanowili zapytać o zdanie rzecznika prasowego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Marianne H. Gravely, prof. Kelly Reynolds z Uniwersytetu w Arizonie oraz szefa kuchni w jednej z restauracji w Nowym Jorku. Wszyscy stwierdzili, że mięsa przed gotowaniem nie należy myć.

2. Zagrożenie Salmonellą

My również postanowiliśmy zbadać sprawę. Okazuje się, że mycie drobiu przed poddaniem go obróbce cieplnej zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii.

- Zdarza się, że drób jest zakażony bakterią Salmonelli, zazwyczaj jest to Salmonella enteritidis. Jeśli takie mięso ulokujemy w zlewie, przy którym akurat leżą sztućce, talerze czy cokolwiek innego, owe bakterie przeniosą się na te produkty. Powinniśmy je wtedy wyparzyć w temperaturze 67-70 stopni Celsjusza przez 3 min., by uniknąć dalszego rozprzestrzaniania się - mówi Irmina Nikiel, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie.

Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa?
Co dzieje się w organizmie, gdy rezygnujesz z mięsa? [6 zdjęć]

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), jedna z instytucji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO),...

zobacz galerię

- Powiem więcej. Wyobraźmy sobie, że myjemy zakażone mięso w zlewie, a potem wkładamy do owego zlewu np. sałatę. Zatrucie pokarmowe gotowe. Niemycie drobiu jest więc mniejszym ryzykiem niż mycie - podsumowuje.

Dlaczego? Salmonella ginie w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Jeśli zatem gotujemy, dusimy czy smażymy mięso, róbmy to bardzo dokładnie.

Rozpoznanie bakterii na etapie hodowli, uboju czy pakowania, nie zawsze jest możliwe. Obecności patogenu nie sygnalizuje nieprzyjemny zapach, jak to bywa w przypadku bakterii gnilnych. Jedynym sposobem, by się jej ustrzec jest bezpieczne przyrządzenie dania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.