Zobacz, jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego. Wyjaśniamy
Mleko w proszku, olej roślinny utwardzony, czasem łój. Jeśli szukasz prawdziwego sera żółtego, wystrzegaj się tych składników. Ich obecność na etykiecie opakowania produktu świadczy o tym, że z prawdziwym serem ma on niewiele wspólnego.
Jak zatem odróżnić ser od wyrobu seropodobnego? Jest kilka zasad, którymi warto się kierować i kilka trików, które stosują producenci. Warto znać je wszystkie.
Więcej w naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Na 2 tygodnie odstawiła kawę z mlekiem. Nie spodziewała się takich zmian
Czytajmy składy
Lista składników na opakowaniu produktów jest kluczem do stwierdzenia, czy mamy do czynienia z serem czy wyrobem seropodobnym. Jeśli takiej informacji nie ma, należy zapytać o nią w sklepie.
Czujność powinien wzbudzić napis "ser typu" np. gouda. Oznacza on, że do produkcji użyto nie tylko mleka. Uwagę powinniśmy zwrócić także na napis "ser o obniżonej zawartości cholesterolu". W większości przypadków takie produkty nie mają nic wspólnego z serem, a są właśnie wyrobami seropodobnymi, które mają mniejszą zawartość i cholesterolu, i tłuszczu.
Na liście składników wyrobu seropodobnego znajdziemy nie tylko mleko pasteryzowane. Producenci dodają często mleko w proszku, tłuszcze roślinne, łój, azotan potasu i inne środki konserwujące. Tymczasem w serze nie powinno ich być.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Cena i jakość
Kolejnym wyznacznikiem, który pomoże w ocenie z jakim produktem mamy do czynienia jest cena.
Do produkcji 1 kg prawdziwego sera potrzeba jest ok. 10-12 litrów mleka, więc z założenia nie może być on tani. Jeśli kosztuje ok. 13 zł za kg - zwróćmy uwagę na ten aspekt.
Wyroby seropodobne różnią się od serów również w kwestii konsystencji i smaku. Są bardziej miękkie, mało sprężyste. Szybko jełczeją, a ich zapach nie jest przyjemny. To efekt stosowania dużej ilości białek roślinnych, czasem także oleju palmowego, który może powodować miażdżycę i choroby serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Prawdziwy ser
Zalecenia Inspekcji Handlowej są jasne. Serem żółtym można nazwać produkt mleczny, tylko i wyłącznie. Zgodnie z prawem można do niego dodać sól, przyprawy, specjalną pleśń oraz chlorek wapnia. Naturalnie występuje on w soli morskiej.
Wszelkie produkty, które w składzie mają więcej niż wymienione wyżej składniki są produktami seropodobnymi.
Tymczasem ser żółty to skarbnica zdrowia. Jest źródłem białka, a już dwa plasterki żółtego sera pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.