Żołądek będzie w opłakanym stanie. Pierwsze objawy zauważysz zaraz po zjedzeniu
Żołądek nie lubi pikantnych potraw. Wszystko przez kapsaicynę zawartą między innymi w papryczkach chili, która może podrażniać wyściółkę żołądka, wywoływać wymioty, nudności, bóle brzucha i biegunkę. W skrajnych przypadkach może dojść do stanów zapalnych lub owrzodzeń.
Zbyt duża ilość pikantnych przypraw może wpływać także na produkcję kwasu solnego w żołądku, co z kolei może powodować objawy zgagi i dyskomfortu.
Ponadto ostra żywność zawiera często także konserwanty i chemiczne, które sprzyjają chorobom refluksowym przełyku. Tak jest często w przypadku dań instant, zupek chińskich czy chipsów.
Substancje te u niektórych osób mogą powodować reakcje alergiczne. Objawy alergii mogą obejmować nudności, wymioty, biegunkę, obrzęk języka lub gardła oraz problemy z oddychaniem lub wysypkę.
Czerwone mięso
Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego i powodować problemy żołądkowe. Mogą być przyczyną kłuć, bólów brzucha oraz zaparć.
Czerwone mięso może być źródłem bakterii i wirusów, które mogą powodować infekcje przewodu pokarmowego.
Taką bakterią jest np. salmonella, która może powodować chorobę zakaźną zwana salmonellozą. Objawy zwykle obejmują biegunkę, nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączkę i dreszcze.
Kolejna to bakteria E. coli, która występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych i może powodować chorobę zwaną zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS).
Objawy HUS obejmują biegunkę krwotoczną, wymioty i niewydolność nerek.
Kolejną jest listeria. Bakteria ta może powodować chorobę zwaną listeriozą. Objawy zwykle obejmują gorączkę, bóle mięśni, nudności i biegunkę. U osób z osłabionym układem odpornościowym listerioza może prowadzić do poważnych powikłań.
Kwaśne pokarmy
Owoce takie jak cytrusy, kiwi, ananasy i truskawki zawierają kwas cytrynowy, który może podrażniać błonę śluzową żołądka i sprzyjać wzdęciom oraz bólom brzucha. Dlatego, mimo że są źródłem witamin, należy sięgać po nie z umiarem.
Napoje alkoholowe
Alkohol działa drażniąco na błonę śluzową żołądka i może odpowiadać za nadmierną produkcję kwasu żołądkowego, co może prowadzić do chorób żołądka, takich jak np. zapalenie żołądka (gastritis).
W wyniku tej choroby mogą pojawić się objawy takie jak ból brzucha, nudności, wymioty, wzdęcia, zgaga i utrata apetytu.
Podrażniające dla żołądka może być również kawa, herbata, czekolada, produkty mleczne i przetworzona żywność.
Niemniej każdy organizm reaguje inaczej na różne rodzaje żywności, więc ważne jest, aby słuchać swojego ciała i unikać tych produktów, które wywołują u nas problemy żołądkowe.
Tłuste potrawy
Spożywanie dużych ilości tłustych potraw może spowodować problemy żołądkowe, ponieważ tłuszcze potrzebują więcej czasu na strawienie i mogą powodować nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Mogą też wywoływać zarówno zgagę, jak i refluks żołądkowy.
Niektóre badania sugerują, że dieta bogata w tłuszcze może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewodu pokarmowego, takich jak choroba wrzodowa, choroba refluksowa przełyku i raka jelita grubego.