Źródło antyoksydantów. Chroni przed cukrzycą i chorobami serca

Fasola adzuki to gatunek mało popularny w naszym regionie, ale jest bardzo ceniona w krajach azjatyckich. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko oryginalnemu smakowi, ma także mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto ją spożywać?

Bomba witaminowa pełna antyoksydantów. Chroni przed rakiem i wspiera trawienieBomba witaminowa pełna antyoksydantów. Chroni przed rakiem i wspiera trawienie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Czerwona soja pełna witamin i minerałów

Fasola adzuki przez niektórych nazywana jest czerwoną soją. Często można ją spotkać w daniach kuchni azjatyckiej. Choć istnieje co najmniej 60 jej odmian, które występują w różnych kolorach, najpopularniejsza jest ta o czerwonej barwie ziaren.

Miłośnicy bardzo ją cenią ze względu na słodkawy i orzechowy smak. Może być zamiennikiem mięsa, ale nadaje się też do deserów. Fasola adzuki staje się coraz bardziej popularna, nie tylko doskonale smakuje, ale jej spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści.

Ten gatunek to świetne źródło antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia organizmu oraz chronią go przed chorobami, w tym nowotworowymi. Skorzystają też sercowcy i osoby, które pragną zgubić zbędne kilogramy.

Fasolę adzuki można wykorzystać na wiele sposobów
Fasolę adzuki można wykorzystać na wiele sposobów © Pexels

Fasola adzuki to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka i błonnika pokarmowego, zawiera także całą masę witamin i minerałów korzystnych dla zdrowia. Te niepozorne ziarenka skrywają aż 29 różnych przeciwutleniaczy.

Spożycie tego gatunku fasoli dostarczy organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź, selen i mangan. Niepozorne ziarenka również zawierają spore ilości kwasu foliowego.

Zalety płynące ze spożywania fasoli adzuki

Fasola adzuki jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów, które możemy znaleźć w żywności. Spożywanie czerwonych ziarenek poprawia trawienie, co wspomaga układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika zapobiega zaparciom.

Produkt jest również doskonałym pokarmem dla dobrych bakterii jelitowych i zmniejsza stany zapalne. Azjatycka fasola również zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Niepozorna fasola to prawdziwa bomba witamin i minerałów
Niepozorna fasola to prawdziwa bomba witamin i minerałów © Pixabay

To znakomity składnik diety również dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Doskonale zaspokaja głód i zwiększa uczucie sytości, co sprzyja utracie masy ciała. Wspiera metabolizm i wzmacnia organizm.

Wszechstronne ziarenka do obiadu i deserów

Fasola adzuki sprawdzi się jako dodatek do obiadów lub zamiennik mięsa. Jej wykorzystanie jest wszechstronne, bo można także przygotować z niej słodkie desery – wystarczy zmiksować ją z kakao i daktylami, by otrzymać pyszną masę.

Należy jednak pamiętać, by przed gotowaniem namoczyć fasolę. Opłukane ziarna zalewamy świeżą wodą i odstawiamy na około osiem godzin. W wymienionej i posolonej lub posłodzonej wodzie ziarenka gotujemy około 45-60 minut.

Warto także dodać, że fasola adzuki świetnie sprawdzi się do zagęszczania dań na ciepło. Z myślą o takim wykorzystaniu ziarna należy zmielić na proszek i połączyć z wodą, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka