Zupa afrykańska
Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję.
Składniki:
Przygotowanie:
Selera umyj i pokrój na mniejsze kawałki, po czym wrzuć do rozgrzanego rondla. Podsmażaj przez około 10 minut na ostrym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż razem z selerem przez 5 minut. Dopraw pieprzem i curry. Po tym czasie dodaj wodę, ryż, pomidory i dopraw wszystko solą. Przykryj garnek, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 40 minut tak, by ryż całkiem zmiękł. Dodaj masło orzechowe, sok z limonki i cukier. Mieszaj, aż wszystko dobrze się rozpuści. Przy podawaniu w miseczkach możesz posypać orzechami ziemnymi.
Komentarz:
Wadą orzechów jest z pewnością ich wysoka kaloryczność, jednak posiadają one także właściwości przyjazne naszemu organizmowi. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E. Ponadto wspomagają pracę mózgu oraz układu trawiennego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.