Zupa ryżowa
Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera bowiem mnóstwo białka i przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 1 szklanka białego ryżu,
- 4 szklanki wody,
- 1 łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 3 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 2 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1/2 szklanki śmietany.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 159,69 kcal |
Białka | 5,37 g |
Węglowodany | 21,93 g |
Tłuszcze | 7,34 g |
Błonnik | 1,32 g |
Przygotowanie:
Najpierw wstaw osolone 3 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Wtedy nasyp do garnka ryżu i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut tak, aby ryż był miękki. W międzyczasie obierz cebulę, ziemniaki i marchewki, umyj je i pokrój w mniejszą kostkę. Rozpuść w rondlu masło, wrzuć warzywa, przesmaż je przez 2 minuty i dodaj bulion z kurczaka i szklankę wody. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj odcedzony ryż, przemieszaj, dopraw solą i dodaj śmietanę. Możesz też dodać trochę startego żółtego sera, aby dodać zupie charakteru.
Komentarz:
Dzięki dużym ilościom magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B ryż utrzymuje dobry poziom cukru we krwi, a także wspomaga diety odchudzające. Poleca się go także osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz kobietom w ciąży.