Trwa ładowanie...

Zupa ryżowa

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:48
Zupa ryżowa
Zupa ryżowa

Ryżowa zupa swoje korzenie ma w kuchni orientalnej, konkretniej azjatyckiej. Ryż jest w niej bardzo ważnym składnikiem codziennego menu. Zawiera bowiem mnóstwo białka i przeciwutleniaczy.

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 1/2 szklanki śmietany.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie159,69 kcal
Białka5,37 g
Węglowodany21,93 g
Tłuszcze7,34 g
Błonnik1,32 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Najpierw wstaw osolone 3 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Wtedy nasyp do garnka ryżu i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut tak, aby ryż był miękki. W międzyczasie obierz cebulę, ziemniaki i marchewki, umyj je i pokrój w mniejszą kostkę. Rozpuść w rondlu masło, wrzuć warzywa, przesmaż je przez 2 minuty i dodaj bulion z kurczaka i szklankę wody. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj odcedzony ryż, przemieszaj, dopraw solą i dodaj śmietanę. Możesz też dodać trochę startego żółtego sera, aby dodać zupie charakteru.

Komentarz:

Dzięki dużym ilościom magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B ryż utrzymuje dobry poziom cukru we krwi, a także wspomaga diety odchudzające. Poleca się go także osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz kobietom w ciąży.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze