Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Zupa z groszkiem

Avatar placeholder
28.12.2018 13:40
Zupa z groszkiem
Zupa z groszkiem

Danie lekkostrawne - idealne dla osób, które mają problemy z trawieniem. Gotowane warzywa i biały ryż dostarczają potrzebnych witamin, składników mineralnych oraz energii, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. Potrawa stanowi dobre źródło błonnika, który pod wpływem wody pęcznieje w żołądku i daje długotrwałe uczucie sytości.

Składniki

  • 50 g ryżu,

  • 70 g marchwi, korzenia selera, pietruszki,

  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 g groszku (poza sezonem mrożonego),

  • pomidor.


Sposób przygotowania

Zobacz film: "Zupa krem z porów"

Ryż ugotować. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Do gotującego się bulionu dodać groszek i pokrojone warzywa. Gotować około 25 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać obrany ze skórki pomidor, pokrojony w kostkę. Na samym końcu dodać ryż. Doprawić do smaku (sól, pieprz, zioła). Zupa z groszkiem ma niski indeks glikemiczny.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie141,3
Białko5,7 g
Tłuszcz0,6 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany34,4 g
Błonnik6,6 g
Witamina C27,3 mg
Witamina A883,3 µg

Komentarz dietetyka:

Zupa z zielonym groszkiem dostarcza organizmowi żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin A i E. Dzięki temu jest pomocna przy regulowaniu trawienia, poprawia obraz krwi, wzmacnia wzrok i ujędrnia skórę. Danie polecane w dietach niskokalorycznych. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nadaje się również dla chorych na cukrzycę.

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze