Zupa z groszkiem
Danie lekkostrawne - idealne dla osób, które mają problemy z trawieniem. Gotowane warzywa i biały ryż dostarczają potrzebnych witamin, składników mineralnych oraz energii, nie obciążając przy tym przewodu pokarmowego. Potrawa stanowi dobre źródło błonnika, który pod wpływem wody pęcznieje w żołądku i daje długotrwałe uczucie sytości.
Składniki
- 50 g ryżu,
- 70 g marchwi, korzenia selera, pietruszki,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- 100 g groszku (poza sezonem mrożonego),
- pomidor.
Sposób przygotowania
Ryż ugotować. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Do gotującego się bulionu dodać groszek i pokrojone warzywa. Gotować około 25 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać obrany ze skórki pomidor, pokrojony w kostkę. Na samym końcu dodać ryż. Doprawić do smaku (sól, pieprz, zioła). Zupa z groszkiem ma niski indeks glikemiczny.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 141,3 |
Białko | 5,7 g |
Tłuszcz | 0,6 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 34,4 g |
Błonnik | 6,6 g |
Witamina C | 27,3 mg |
Witamina A | 883,3 µg |
Komentarz dietetyka:
Zupa z zielonym groszkiem dostarcza organizmowi żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin A i E. Dzięki temu jest pomocna przy regulowaniu trawienia, poprawia obraz krwi, wzmacnia wzrok i ujędrnia skórę. Danie polecane w dietach niskokalorycznych. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nadaje się również dla chorych na cukrzycę.