Trwa ładowanie...

Zupa z wieprzowiny

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:36
Zupa z wieprzowiny
Zupa z wieprzowiny (Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY-SA 2.0)

Mięsne zupy są bardzo charakterystyczne dla kuchni orientalnej, głównie azjatyckiej. Połączenie papryki, mięsa i sosu sojowego to znak, że danie jest bardzo pożywne.

Składniki:

  • 200 g wieprzowiny,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
  • kawałek imbiru,
  • 1 papryka zielona, pocięta w paski,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • gorący bulion warzywny,
  • 150 g makaronu wstążki.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Makaron ugotuj w bulionie warzywnym, odcedź i odłóż, a bulion zachowaj i odstaw. Mięso umyj i pokrój w paski. Wsadź wieprzowinę w marynatę z pieprzu, oleju, sosu sojowego i odrobiny mąki kukurydzianej. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Paprykę opłucz i potnij w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj trochę czosnku, następnie zamarynowane mięso i smaż. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wrzuć imbir i bulion warzywny, dodaj cukier. Przelej wszystko do garnka i gotuj co najmniej 45 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie. Podawaj na gorąco z makaronem.

Komentarz:

Papryka to niskokaloryczne warzywo, idealne dla osób dbających o figurę. Jest także bogactwem witaminy młodości, to jest witaminy E. Warto spróbować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie230,45 kcal
Białka14,58 g
Węglowodany16,63 g
Tłuszcze12,84 g
Błonnik1,44 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze