Zupa z wieprzowiny
Mięsne zupy są bardzo charakterystyczne dla kuchni orientalnej, głównie azjatyckiej. Połączenie papryki, mięsa i sosu sojowego to znak, że danie jest bardzo pożywne.
Składniki:
- 200 g wieprzowiny,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
- kawałek imbiru,
- 1 papryka zielona, pocięta w paski,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- gorący bulion warzywny,
- 150 g makaronu wstążki.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w bulionie warzywnym, odcedź i odłóż, a bulion zachowaj i odstaw. Mięso umyj i pokrój w paski. Wsadź wieprzowinę w marynatę z pieprzu, oleju, sosu sojowego i odrobiny mąki kukurydzianej. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Paprykę opłucz i potnij w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj trochę czosnku, następnie zamarynowane mięso i smaż. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wrzuć imbir i bulion warzywny, dodaj cukier. Przelej wszystko do garnka i gotuj co najmniej 45 minut, aż mięso będzie całkiem miękkie. Podawaj na gorąco z makaronem.
Komentarz:
Papryka to niskokaloryczne warzywo, idealne dla osób dbających o figurę. Jest także bogactwem witaminy młodości, to jest witaminy E. Warto spróbować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 230,45 kcal |
Białka | 14,58 g |
Węglowodany | 16,63 g |
Tłuszcze | 12,84 g |
Błonnik | 1,44 g |