Żur
Tak przygotowany żur ma znacznie mniej kalorii i tłuszczu a więcej witamin niż tradycyjny z białą kiełbasą lub kupny z proszku. Zawartość naturalnych substancji obecnych w czosnku takich jak allicyna i związki siarki gwarantuje wzmocnienie odporności.
Składniki
- 200 g razowej mąki,
- skórka z chleba razowego,
- włoszczyzna bez kapusty,
- 20 g śmietany 12%,
- kilka ziemniaków,
- 8 ząbków czosnku,
- 3 litry wody.
Sposób przygotowania
Trzy dni przed gotowaniem żuru przygotować zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypać mąkę razową, dodać skórkę z chleba razowego i dwa roztarte ząbki czosnku. Zalać trzema szklankami wody, wymieszać, nakryć płótnem i zostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia. Włoszczyznę umyć, pokroić w plasterki i ugotować wywar. Odcedzić warzywa, do wody dodać zakwas oraz śmietanę i zagotować. Doprawić pozostałym czosnkiem, solą, pieprzem, tartym chrzanem i majerankiem. Dodać ugotowane w całości ziemniaki. Żur zawiera mało złego cholesterolu.
Komentarz
Potrawa ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicznie. Żur z mąki razowej z czosnkiem i warzywami jest polecamy osobom narażonym na stres, udowodniono bowiem korzystne działanie składników potrawy na układ nerwowy. Dodatek ziemniaków to potężny zastrzyk witaminy C i potasu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.