Trwa ładowanie...

Glifosat w polskiej kaszy gryczanej. Zwiększa ryzyko chorób nowotworowych

Złe wieści dla miłośników kasz gryczanych. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów wzięli pod lupę 10 znanych i dostępnych marek kasz gryczanych. Okazuje się, że 40 proc. z nich przekracza dozwolone normy glifosatu (zawarty jest w środku chwastobójczym Roundup) - związku, który wywołuje nowotwory u ludzi i negatywnie wpływa na środowisko.

Zobacz film: "Dowiedziała się, że ma raka. Teraz uświadamia innych"

1. Herbicyd zwalczający chwasty w kaszy gryczanej

Badacze z FoodRentgen wytypowali 10 opakowań kasz gryczanych różnych marek dostępnych w polskich sklepach. Próbki zostały wysłane do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach we wrześniu 2019 r. Celem było zbadanie, czy są w nich ślady glifosatu i wyodrębnienia kasz, w których go nie ma.

Wnioski są zatrważające dla każdego wielbiciela gryki.

Z 10 badanych kasz tylko 4 były zupełnie wolne od herbicydu (w tym dwie pierwsze z certyfikatem BIO). Są to:

  • NaturAvena, Ekologiczna kasza gryczana, 1kg,
  • Ekowital, Ekologiczna kasza gryczana, 500 g,
  • Auchan, Kasza gryczana biała, 400 g,
  • Carrefour, Kasza gryczana biała, 400 g.

W dwóch były pozostałości glifosatu nieprzekraczające obowiązującej normy 0,1 mg/kg (ustalenia UE).

  • Kupiec, Kasza gryczana prażona, 400 g,
  • Melvit, Premium Kasza gryczana biała, 400 g.
Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm
Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm [6 zdjęć]

Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez)...

zobacz galerię

Pozostałe 4 próbki wykazały przekroczenie obowiązującej normy od 3 do 7 razy.

  • Kuchnia Lidla, Kasza gryczana, 400 g,
  • Risana, Kasza gryczana, prażona 400 g,
  • Janex, Kasza gryczana prażona, 1kg,
  • Cenos, Kasza gryczana biała, 400 g.

O wynikach badań została powiadomiona Państwowa Służba Sanitarno-Epidemiologiczna, która na razie nie komentuje sprawy.

2. Glifosat szkodzi zdrowiu?

Glifosat to związek organiczny, stosowany zwykle w postaci soli amonowej lub sodowej jako aktywny składnik środków zwalczających chwasty – herbicydów.

Został wprowadzony na rynek w roku 1974 przez firmę Monsanto jako składnik herbicydu Roundup. Powoduje obumieranie większości roślin, dlatego za jego pomocą można w tani i łatwy sposób pozbyć się nawet bardzo trudnych do zwalczania chwastów – z wyjątkiem skrzypu. Spółki państwowe wykorzystują go do odchwaszczania torów kolejowych czy sadów.

Herbicydu używają rolnicy
Herbicydu używają rolnicy (iStock)

- Mimo wszystko Roundup jest bardzo skuteczny, a rolnicy używają go praktycznie do wszystkiego. Czasami robią nawet mieszankę i nazywają to "świętą trójcą": Roundup, siarczan amonu i chwastat – po tym wszystkie rośliny padają. Używają go nawet przy domach i nikt nie zdaje sobie sprawy, że mamy do czynienia z trucizną. Nikt się nie zabezpiecza, kiedy go stosuje. Dopóki nie będzie afery, jakiejś śmierci lub poważnego zatrucia, to nikt nie będzie się zastanawiał nad tym, czy go używać – powiedział WP abcZdrowie Grzegorz Wysocki, Przewodniczący Zarządu Głównego Związku Zawodowego Pracowników Rolnictwa w RP.

Pomimo tego, że to środek szkodliwy, w Polsce jest bardzo popularny. Można mówić o "tradycji stosowania" Roundupu. Pojawiły sie podejrzenia, że rolnicy używają go też do dosuszania gryki.

- Rolnicy podejmują różne środki, żeby wysuszyć i chronić grykę. Są bardzo kreatywni. Tu chodzi przede wszystkim o to, żeby produkt ładnie wyglądał, czyli przyniósł zysk. Na wsiach funkcjonuje to w ten sposób, że jak jeden drugiemu powie, że coś zrobił i to przyniosło efekt, to ten drugi to zrobi – mówi Wysocki.

Zapytaliśmy rolnika, Przemysława Karca, który trudni się uprawą gryki i rzepaku czy stosuje popularny Roundup:

- Roundap stosują wszyscy, ja i moi sąsiedzi. Nie wiem, czy jest szkodliwy, jest tani i skuteczny. To nam wystarczy. Nigdy nie słyszałem, żeby wywoływał raka. Cała wieś zdrowiem się cieszy, więc chyba nie powoduje, a badania ciągle się zmieniają, więc nie wiem, komu wierzyć. Jak jest w sklepach, to jest dobry - mówi.

Badania prof. Lianne Sheppard z University of Washington wskazują, że glifosat zwiększa ryzyko nowotworów o ponad 40 proc. Zależność pomiędzy glifosatem a chłoniakiem nieziarniczym jest bardzo silna – kontakt z herbicydami zwiększa ryzyko zachorowania o 41 proc.

Badania Sheppard tylko potwierdziły ustalenia z 2015 r., kiedy to Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaklasyfikowała glifosat jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi.

Kasza gryczana może zawierać rakotwórczy związek
Kasza gryczana może zawierać rakotwórczy związek (iStock)

- Istnieją badania, które mówią o szkodliwości glifosatu, dlatego niemiecki rząd wprowadza zakaz stosowania tego środka, według mnie słusznie. Pacjent wystawiony na jego długotrwałe działanie będzie miał problemy z układem pokarmowym, zaburzenia hormonalne i możliwe, że zniszczoną wątrobę. Grupę ryzyka stanowią przede wszystkim rolnicy – wyjaśnie dr Marek Stępień, onkolog.

Nie tylko niemiecki rząd zakazał używania glifosatu (zakaz wejdzie w życie w styczniu 2024 r.), ale również Austria. Na terenie UE można używać tego herbicydu do 2022 r.

Zobacz także: Rośliny modyfikowane genetycznie są bezpieczne

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.