Żyto - kalorie i wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Żyto początkowo było uznawane za chwast, dopiero w późniejszym czasie doceniono to zboże i poznano jego właściwości. Żyto to produkt wykorzystywany do produkcji pieczywa, otrębów, płatków, a nawet napojów alkoholowych. Wyroby na bazie żyta są uważane za zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. Czym charakteryzuje się żyto?

Żyto jest używane między innymi do wypieku chleba.Żyto jest używane między innymi do wypieku chleba.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest żyto?

Żyto to rodzaj rośliny z rodziny wiechlinowatych, liczącej około 10 gatunków. Najpopularniejszy rodzaj to żyto zwyczajne o żółto-szaro-zielonych ziarnach o podłużnym kształcie.

Obecnie na świecie uprawia się ok. 11 milionów hektarów żyta, czyli 1,5% spośród wszystkich zbóż. Największe plantacje zlokalizowane są w Polsce, Rosji, Szwecji, Niemczech i Białorusi. Ziarna przeznacza się między innymi na pasze dla zwierząt, a także jako surowiec do wyrobu mąki.

Kalorie i wartości odżywcze żyta

100 gramów żyta zawiera:

  • wartość energetyczna - 338 kcal,
  • woda- 10,6 g,
  • białko - 10,34 g,
  • tłuszcz - 1,63 g,
  • węglowodany - 75,86 g,
  • cukry - 0,98 g,
  • błonnik - 15,1 g,
  • wapń - 24 mg,
  • żelazo - 2,63 mg,
  • magnez - 110 mg,
  • fosfor - 332 mg,
  • potas - 510 mg,
  • sód - 2 mg,
  • cynk - 2,65 mg,
  • miedź - 0,367 mg,
  • mangan - 2,577 mg,
  • selen - 13,9 mg,
  • tiamina - 0,316 mg,
  • ryboflawina - 0,251 mg,
  • niacyna - 4,27 mg,
  • kwas pantotenowy - 1,456 mg,
  • witamina A - 11 IU,
  • witamina E - 0,85 mg,
  • witamina K - 5,9 μg,
  • cholina - 30,4 mg,
  • betaina - 146,1 mg,
  • luteina i zeaksantyna - 210 μg.

Właściwości prozdrowotne żyta

Żyto to bogate źródło węglowodanów, minerałów, witamin i błonnika pokarmowego. W składzie obecne są związki fenolowe, które biorą udział w przeminach biochemicznych kwasów tłuszczowych.

Ogromne znaczenie odgrywają również fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, choroby wieńcowej, osteoporozy i redukują uporczywe objawy menopauzy.

Pieczywo żytnie jest szczególnie zalecane dla osób, będących na diecie redukcyjnej. Utrzymuje ono uczucie sytości na dłużej, zapobiega zaparciom, wzdęciom i skurczom żołądka.

Błonnik ponadto chroni przed pojawieniem się wrzodów, nowotworu jelita grubego i kamieni żółciowych. Dobrej jakości pieczywo wyprodukowane z żyta ma niższy indeks glikemiczny (48) niż to wykonane z pszenicy (70).

W związku z tym produkt ten nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy i nie powoduje złego samopoczucia u osób chorych na cukrzycę czy insulinooporność.

Żyto ma również pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, tym samym chroniąc przed miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dodatkowo pieczywo z tego rodzaju mąki dłużej zostaje świeże, a za sprawą wyrazistego smaku nie wymaga używania dużej ilości przypraw, a w szczególności soli.

150 g razowego żytniego chleba (4-5 kromek) pokrywa 40-60% dziennego zapotrzebowania na błonnik, 22% na foliany, 17% na magnez i 32-40% na cynk.

Niestety żyto jest też źródłem glutenu, co nie jest dobrą informacją dla pacjentów chorych na celiakię lub nietolerancje pokarmowe.

Właśnie ze względu na zawartość glutenu chleby żytnie są ciężkie i bardziej zbite niż wyroby z mąki pszennej. Dodatkowo są bardzo ciemne, a jaśniejszy kolor to dowód na użycie mąki o niższym typie (oczyszczonej żytniej lub pszennej).

Zastosowanie żyta

  • mąka żytnia,
  • płatki,
  • otręby żytnie,
  • pieczywo,
  • pumpernikiel,
  • makaron,
  • chrupki,
  • zakwas,
  • mieszanki chlebowe,
  • wódka żytnia,
  • whisky
  • piwo żytnie,
  • pasza dla zwierząt,
  • ściółka dla zwierząt,
  • sienniki.

Najwięcej produktów wytwarzanych z żyta i mąki pełnoziarnistej można znaleźć w sklepach ekologicznych i punktach ze zdrową żywnością.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka