Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze

Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz  Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.

Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywczePszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze

Składniki odżywcze pszenicy durum

Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników.

Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów.

Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka.

Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak:

  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas,
  • miedź,
  • mangan.

Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.

Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.

Właściwości pszenicy durum

Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu.

Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum.

Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.

Produkty z pszenicy durum powodują sytość przez długi czas
Produkty z pszenicy durum powodują sytość przez długi czas

Zawartość glutenu w pszenicy durum

Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami.

Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia.

Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.

To musisz wiedzieć

Pszenica durum w kuchni

Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej.

Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na  rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne.

Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.

Kaloryczność pszenicy durum

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 192 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna339 kcal651 kcal
Białko13,68 g26,3 g
Węglowodany71,1 g137 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz2,47 g4,74 g
Tłuszcze nasycone0,45 g0,87 g
Tłuszcze jednonienasycone0,34 g0,66 g
Tłuszcze wielonienasycone0,98 g1,88 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów43,0 µg82,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,42 mg0,80 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,23 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,74 mg12,94 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,94 mg1,80 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,42 mg0,80 mg
Witamina B9 - kwas foliowy43,0 µg82,6 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń34,0 mg65,3 mg
Żelazo3,52 mg6,76 mg
Magnez144 mg276 mg
Fosfor508 mg975 mg
Potas431 mg828 mg
Sód2,00 mg3,84 mg
Cynk4,16 mg7,99 mg
Miedź0,55 mg1,06 mg
Mangan3,01 mg5,78 mg
Selen89,4 µg172 µg
Woda10,94 g21,0 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka