Żywność ekologiczna
Żywność ekologiczna jest produkowana bez dodatku nawozów sztucznych i bez pestycydów, przy jednoczesnym zachowaniu żyzności gleby i różnorodności biologicznej. Zasady wytwarzania żywności ekologicznej określone zostały w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/91 dotyczącym produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów rolnych. Produkty ekologiczne muszą posiadać odpowiednie certyfikaty unijne. Nie należy mylić pojęcia „żywność ekologiczna” z terminem „zdrowa żywność”. Warto pamiętać, że "zdrowa żywność" to termin utworzony do celów komercyjnych.
1. Żywność ekologiczna w Polsce
W Polsce od 2004 roku produkcja ekologiczna żywności jest regulowana prawnie, dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej odnoszącym się do rolnictwa ekologicznego, znakowania produktów i środków spożywczych. Nawozy sztuczne i środki ochrony roślin stosowane w nadmiarze okazały się szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dzieciom coraz częściej zaczęły dokuczać alergie, a starsi zaczęli chorować na nowotwory. Przeprowadzone badania potwierdziły, że niektóre związki obecne w żywności, w organizmie są przekształcane w substancje toksyczne oraz mogą wykazywać właściwości rakotwórcze.
Produkty ekologiczne muszą mieć na opakowaniu znak rolnictwa ekologicznego (na mocy Rozporządzenia Rady EWG nr 2092/91 z 21 czerwca 1991 r.). Znak EKO jest gwarancją jakości. Konsument może być pewny, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami oraz że była kontrolowana przez specjalistów. Certyfikat przyznawany jest na rok, po upływie tego terminu gospodarstwo ekologiczne (to są pola, łąki, pastwiska, wybiegi dla zwierząt, urządzenia, budynki inwentarskie, magazyny itd., ale też księgi rachunkowe, dowody zakupu środków do produkcji, etykiety, bilans zbiorów) zostaje poddane ponownej kontroli.
Gospodarstwa ekologiczne, które proponują nam eko żywność, muszą sprostać trzem głównym wymogom. Po pierwsze, produkcja ekologiczna żywności nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego. Po drugie, gospodarstwo powinno być jak najbardziej samowystarczalne. Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa.
2. Produkcja ekologiczna żywności
Jak już wspomnieliśmy, gospodarstwo ekologiczne powinno być w jak największym stopniu samowystarczalne, dlatego produkty ekologiczne nie mogą mieć kontaktu ze środkami chemicznymi, pestycydami, regulatorami wzrostu. Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możliwości ograniczyć korzystanie z maszyn. Rolnik powinien zwrócić szczególną uwagę na czystość gleby i wód gruntowych. Podstawą gospodarki będą więc naturalne odpady – gnojowica, kompost, obornik.
Ekologiczna i zdrowa żywność - w umysłach wielu ludzi powyższe pojęcia stanowią synonimy. Tymczasem produkty z napisem „zdrowa żywność” wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Produkty ekologiczne są oznaczone odpowiednimi certyfikatami. Napis „zdrowa żywność” może pojawić się na każdym opakowaniu pod warunkiem, że producent zechce ten napis umieścić. Jedzenie z kategorii „zdrowa żywność” nie musi spełniać standardów produkcji odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie napisu „zdrowa żywność” jest tym bardziej bezpodstawne, że żywność dopuszczona do handlu nie może być szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka.