3 z 12Kiełki brokułów
W wyglądzie przypominają kiełki lucerny i powoli zaczynają podbijać modne restauracje. Pomimo tego, że doskonale wyglądają obok kawałka ryby, to ich właściwości zdrowotne mogą być zaskakujące, szczególnie zdolności do walki z rakiem. Kiełki brokułów są wyjątkowo bogate w enzym o nazwie myrozynaza, który doskonale wspiera działanie innego enzymu – sufolafranu. Bez myrozynazy sufolafran nie działa tak dobrze, a wszystkie korzyści brokułów są ograniczone. Oba ta enzymy odpowiadają za walkę organizmu z rakiem. Badania wykonane w 2011 roku potwierdziły, że spożywanie kiełków brokułów razem z brokułami pomaga wchłaniać sufolafran o 50%. To oznacza, że jeżeli zabijasz właściwości brokułów przez ich niewłaściwe gotowanie, to możesz je odzyskać poprzez połączenie z kiełkami. Kiełki brokułów mogą odgrywać dużą rolę w zapobieganiu nowotworów żołądka, pęcherza moczowego i skóry.