11 z 12Marchewka
Marchewka śmiało może zastąpić mięso, ale co najważniejsze - jest ona bardzo zdrowa. Bogata w witaminę A, błonnik i wiele innych witamin i minerałów, świetnie się sprawdza w sałatkach, zupach i gulaszach.
Czy wiesz, że możesz zamienić marchewkę w wegański bekon i podawać ją na śniadanie? Kolejnym plusem tego warzywa jest to, że jest ono tanie. Marchew występuje w wielu kolorach - żółtym, białym, pomarańczowym, czerwonym i fioletowym. Tradycyjne, pomarańczowe marchewki zawdzięczają swój kolor beta-karotenowi, przeciwutleniaczowi, który przekształca się w witaminę A w organizmie.
Życie bez mięsa jest możliwe. Chodzi o spożycie zdrowej ilości niezbędnych składników odżywczych. Warzywa z powyższej listy nie tylko są smaczne, ale też doskonale zastępują mięso w tradycyjnym wydaniu.
Sprawdź również: Marchewka zamiast chrupek