3 najgorsze rodzaje produktów dla serca
Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy ograniczyć spożywanie tych potraw.
Żywność o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych
Dieta bogata w tłuszcze nasycone podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby ograniczać spożywanie tłuszczy nasyconych tak, aby stanowiły mniej niż 7 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie.
Uważaj na następujące produkty:
Tłuszcze nasycone znajdują się w tłuszczach zwierzęcych (masło, smalec, słonina), majonezie, śmietanie, tłustym mięsie, oleju palmowym, kokosowym maśle, mleku i oleju.
W przypadku mięsa należy uważać na:- parówki: są wytwarzane z mięsa o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i wysoko przetworzonych dodatków, - kurczaka panierowanego: kurczak kojarzy się z chudym mięsem, ale smażona panierka to ogromne źródło tłuszczy nasyconych, - czerwone mięso: regularne, częste spożywanie czerwonego mięsa szkodzi zdrowiu. Jeżeli trudno ci obejść się bez niego, postaraj się sięgać po nie raz na kilka tygodni.
Zdrowsze zamienniki:
Zamiast masła i majonezu posmaruj kanapkę pastą z awokado. Połowę porcji wołowego burgera zastąp grzybami. Mięsożercy dla zdrowia mogą przerzucić się na tłuste ryby i białka pochodzenia zwierzęcego.
Produkty z dodatkiem cukru
Cukier podnosi poziom trójglicerydów oraz ciśnienie krwi, co z kolei prowadzi do zwiększenia wagi. Dieta bogata w cukier podnosi ryzyko wystąpienia chorób serca, a do tego nie dostarcza organizmowi ważnych dla zdrowia substancji odżywczych.
Uważaj na następujące produkty:
Zrezygnuj ze słodzonych cukrem ciastek, ciast, drożdżówek i napojów. Wiele produktów z półek sklepowych zawiera cukier, więc należy uważnie czytać etykiety. Nawet w sosach do spaghetti, płatkach śniadaniowych i jogurtach można znaleźć dużą ilość cukru.
Zdrowsze zamienniki:
Staraj się zaspokoić zapotrzebowanie na słodycze w bardziej naturalny sposób. Wybieraj desery na bazie owoców, świeże soki owocowe lub wodę z cytrusami zamiast słodzonych napojów.
Produkty z wysoką zawartością soli
Sól (chlorek sodu) stanowi główne źródło sodu w diecie. Mimo że jest to niezbędny składniki prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego przedawkowanie może mieć negatywny wpływ na zdrowie. WHO zaleca, aby dzienne spożycie soli przez osobę dorosłą nie przekraczało 5 g. Dieta zbyt bogata w sód może prowadzić do wysokiego ciśnienia, co jest głównym czynnikiem chorób serca.
Uważaj na następujące produkty:
Sól, podobnie jak cukier, może znajdować się w bardzo wielu produktach. Również w tym przypadku należy zwracać uwagę na etykiety i z zasady wystrzegać się dodawania soli do potraw. Zupki chińskie, pizza, sery mają wysoką zawartość sodu.
Zdrowsze zamienniki:
Spróbuj zrezygnować z doprawiania potraw solą, w zamian stosując bezpieczniejsze dla zdrowia zioła.