3 z 6Matcha latte
Matcha (proszek ze zmielonych liści zielonej herbaty) gwarantuje chęć do działania i energię dzięki chlorofilowi o właściwościach pobudzających (mimo że ma mniej kofeiny niż espresso). Ponadto ten napój o ciekawym smaku oczyszcza organizm z toksyn i podkręca metabolizm (zanieczyszczenia mają wpływ na pogorszenie samopoczucia).
Co więcej, matcha stanowi źródło przeciwutleniaczy (to bomba antyoksydantów) o działaniu antynowotworowym i wzmacnia odporność. Z tego proszku można przygotować herbatę (pół łyżeczki zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą) albo latte, która przypomina tradycyjną kawę.
Lista składników:
- szklanka mleka kokosowego,
- 2 g proszku matcha (bez cukru),
- 1/3 szklanki ciepłej wody,
- stewia do smaku,
- cynamon (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
W małym rondelku podgrzewamy mleko kokosowe do momentu, aż zacznie bulgotać. Przelewamy je do miseczki. Dodajemy proszek matcha, gorącą wodę i stewię. Za pomocą spieniacza do mleka spieniamy napój (robimy to tak długo, aż składniki sypkie się rozpuszczą). Przelewamy do filiżanki, oprószamy cynamonem i pijemy.
Zobacz także: Naturalny antydepresant, który znajdziesz w swojej lodówce