Trwa ładowanie...

Przepisy na obiad bez mięsa - krem z jarmużu, gołąbki z pieczarkami, tagliatelle z boczniakami, burger buraczany

Avatar placeholder
22.04.2021 15:32
Przepisy na obiad bez mięsa cieszą się coraz większą popularnością
Przepisy na obiad bez mięsa cieszą się coraz większą popularnością (123rf.com)

Przepisy na obiad bez mięsa cieszą się coraz większą popularnością. Taki posiłek również może być syty i pełnowartościowy. Wystarczy, że odpowiednio dobierzemy składniki, trochę pokombinujemy w kuchni albo zasięgniemy rady z internetu, gazety, książki, a pyszny obiad wegetariański zaspokoi twój głód. Przepisy na obiad bez mięsa mogą być bardzo różne. Można na przykład przyrządzić zupę, burgery lub placki! Wystarczy odrobina inwencji twórczej i chęci odkrycia nowych smaków. Przełam mięsną nudę a znajdziesz na pewno świetne przepisy na obiad!

spis treści

1. Krem z jarmużu z dodatkiem sera koziego

Krem jarmużowy to kolejny świetny przepis na obiad bez mięsa. Jarmuż jest bardzo zdrowym, lekkim warzywem, który ma silne działanie zapobiegające nowotworom. Jeżeli nie jesteś przekonany do smaku tego warzywa, daj szanse kremowi, a na pewno się nie zawiedziesz.

Potrzebne składniki:

  • 400 g jarmużu;
  • 200 g ziemniaków;
  • 150 g sera koziego;
  • 30 g serka mascarpone;
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek;
  • szczypta pokrojonego szczypioru;
  • 150 ml śmietany 18%;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól;
  • pieprz.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
Bezmięsmy krem z jarmużu z serem kozim
Bezmięsmy krem z jarmużu z serem kozim (123RF)

Przepis na obiad: Odcinamy twarde końce jarmużu, myjemy go i suszymy. Ziemniaki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy surowe ziemniaki, dodajemy jarmuż i czekamy aż zmiękną jego liście. Wlewamy litr wody. Całość doprawiamy naszymi przyprawami i przykrywamy pokrywką. Zaglądamy co jakiś czas i mieszamy. Ser kozi i serek mascarpone ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy szczypior. Zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek i ozdabiamy kleksami z sera koziego i mascarpone.

Zupa bez mięsa gotowa!

2. Gołąbki z pieczarkami i gaszą gryczaną

Gołabki z pieczarkami, to świetny wybór na obiad bez mięsa
Gołabki z pieczarkami, to świetny wybór na obiad bez mięsa (RF123)

Lubisz tradycyjne przepisy na obiad? Smakują Ci gołąbki zawijane w liściach kapusty z mięsem? Zagwarantuje Ci, że te bez mięska zasmakują Ci jeszcze bardziej! To świetny pomysł na obiad.

Składniki potrzebne na ten szybki obiad to:

  • główka kapusty,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 500 g pieczarek,
  • jedna cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła klarowanego,
  • ulubione zioła,
  • litr bulionu warzywnego.

Przepis na obiad: Oddzielamy liście od główki. Wykrawamy twarde końce. Liście opłukujemy. W garnku gotujemy wodę. Do gorącej wody wkładamy liście kapusty i gotujemy 4 minuty. W międzyczasie gotujemy wodę na kaszę, kiedy woda będzie wrzała, wsypujemy kaszę. Liście kapusty wyciągamy z wody i przyciskamy do stołu, aby jak najbardziej je spłaszczyć. Obieramy pieczarki i kroimy je na drobną kostkę. To samo robimy z cebulą i czosnkiem.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulkę z czosnkiem, a po chwili dodajemy pieczarki. Dusimy przez kilka minut i dodajemy ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Duży garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Na pozostałe, całe liście nakładamy farsz. Dokładnie zawijamy i układamy w garnku. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i dusimy około 40 minut. To jest naprawdę szybki obiad.

Zobacz także:

3. Tagliatelle z boczniakami

Makaron z boczniakami, zamiast mięsa
Makaron z boczniakami, zamiast mięsa (Rf123)

Nie wyobrażasz sobie makaronu bez mięsa? Wypróbuj nowe przepisy na obiady, między innymi tagliatelle z boczniakami. Wystarczy dodać pysznych boczniaków lub jakichkolwiek innych grzybów do ulubionego makaronu, a przekonasz się, że makaron bez mięsa to również świetny pomysł na obiad.

Potrzebne składniki:

  • 450 g makaronu tagliatelle,
  • 2 szalotki,
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6 boczniaków,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • pęczek szczypiorku,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób wykonania: Do gotującej się wody wrzucamy makaron, gotujemy tak długo, aby był al dente. Na patelni podgrzewany oliwę z masłem i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojone w paski boczniaki. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Zalewamy winem, a po chwili wlewamy śmietankę. Redukujemy sos. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy i posypujemy szczypiorem.

Palce lizać!

4. Burger buraczany

Wegetariański burger buraczany, to świetny pomysł na obiad
Wegetariański burger buraczany, to świetny pomysł na obiad (123RF)

Burger bez mięsa? To niemożliwe! To normalne, większość z nas je tradycyjne hamburgery z mięsem, które nie do końca cieszą się popularnością wśród osób propagujących zdrowe nawyki żywieniowe. Możliwe jest wykonanie o wiele zdrowszej wersji tradycyjnego burgera. Sięgnij po nowe przepisy na obiad. Co powiecie na burakoburgera? Okazuje się, że przepisy wegetariańskie są równie dobre, co klasyczne.

Potrzebne składniki na ten smaczny i szybki obiad to:

  • duża bułka z sezamem,
  • 250 g buraka,
  • 350 g kaszy perłowej,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • 50 g kiełków buraka,
  • ogórek szklarniowy,
  • 8 łyżek majonezu,
  • sok z buraka,
  • 2 jaja,
  • sól, pieprz.

Sposób wykonania: Buraka myjemy, solimy, zawijamy w folię i pieczemy 60 minut w 200 °C. Gotujemy kaszę. Gdy burak się upiecze, studzimy go i obieramy. Następnie ścieramy na tarce i mieszamy z kaszą. Wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na kilkanaście minut. Rozgrzewamy patelnię. W Tym czasie z farszy formujemy zgrabne burgery, które smażymy na gorącej patelni, przez 3 minuty z każdej strony.

Bułkę przekrajamy na pół i grillujemy z każdej strony. Majonez mieszamy z sokiem z buraka. Dolną część bułki smarujemy majonezem, dodajemy kiełki, burgera, ogórka, następnie znowu kiełki i majonez. Przykrywany górną częścią bułki. Jego całkowicie zaskakujący smak, pokocha każdy i co ważniejsze, każdy doceni jego wartości odżywcze, bo tych jest od groma!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze