4 pary produktów, które pomagają schudnąć
Wiemy, że awokado, choć jest kaloryczne, pomaga zredukować tkankę tłuszczową. To zasługa obecności w jego składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które podkręcają metabolizm. Jednak na tym owocu lista produktów o właściwościach odchudzających się nie kończy.
Okazuje się, że takie działanie możemy zaobserwować, łącząc na talerzu dwa produkty albo wzbogacając smak naparu zdrowym dodatkiem. Sprawdź, które artykuły spożywcze warto ze sobą zestawiać, aby schudnąć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO, z którego dowiesz się, jak zdrowo jeść i tracić na wadze
Zobacz też: Johnson&Johnson wygrało apelację w sprawie o 72 mln odszkodowania
Warzywa i jajka
Jajka to źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. W ich skład wchodzą fosfolipidy, takie jak lecytyna, która wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową organizmu. Są też źródłem białka, które wspiera proces odchudzania: hamuje łaknienie, dzięki czemu nie podjadamy pomiędzy posiłkami, nasila wydatkowanie energii, co sprawia, że spalamy tłuszcz w szybszym tempie.
W połączeniu z innymi produktami spożywczymi jajka powodują spadek masy ciała. Możemy je zestawić np. ze szpinakiem (w postaci jajecznicy). Wówczas tylakoid obecny w zielonym warzywie zablokuje rozkładanie się tłuszczów w jelitach.
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto jeść surowe warzywa w towarzystwie ugotowanych jajek. Te produkty spożywcze sprawiają, że zwiększeniu ulega absorpcja karotenoidów (beta-karotenu, likopenu, luteiny) - przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia.
Po przekształceniu w witaminę A podnoszą odporność. Wpływu jajek na wzrost poziom karotenoidów w organizmie dowiedli badacze z Purdue University.
Kurczak i ostra papryka
Pierś z kurczaka to jeden z popularnych produktów wybieranych przez osoby na diecie. Chude mięso jest źródłem cennego białka o działaniu odchudzającym. Skutecznie zaspokaja głód.
Natomiast ostra papryka przyspiesza metabolizm. Zawiera kapsaicynę — składnik, który odpowiada za jej wyrazisty smak. Ponadto zmniejsza ona apetyt. Co więcej, zgodnie z wynikami badań, które zostały opublikowane w “American Journal of Clinical Nutrition”, kapsaicyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej z okolicy brzucha.
Skuteczność ostrej papryki w procesie utraty masy ciała, poprawy przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej dowiedli też naukowcy z University of Maryland School of Medicine w Baltimore. Przeprowadzili oni badanie, którego 80 uczestników (40 kobiet i 40 mężczyzn) podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza przyjmowała kapsułki doustne z kapsaicyną (6 mg), druga — z placebo. Badacze nie zauważyli żadnych skutków ubocznych ich stosowania, stwierdzili natomiast, że substancja ta powoduje wzrost oksydacji tłuszczu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o tym, jak schudnąć bez efektu jo-jo
Zobacz też: Protestują, bo mają dosyć. Zapytaliśmy, co najbardziej frustruje rezydentów?
Zielona herbata i sok z cytryny
Na diecie często pijemy zieloną herbatę, ponieważ napar ten przyspiesza przemianę materii (to zasługa EGCG — antyoksydantu) i ma właściwości spalające tłuszcz. Stosujemy ją też po zakończeniu odchudzania, aby utrzymać jego efekty. Jeśli będziemy ją pić, uprawiając regularnie sport i odżywiając się zdrowo, zwiększymy poziom spalania tkanki tłuszczowej o 17 proc.
Ponadto obecne w niej katechiny pomagają oczyścić organizm z toksycznych substancji. Zielona herbata pomaga też osobom zmagającym się z cellulitem. Co więcej, obniża ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.
Możemy spotęgować odchudzające działanie zielonej herbaty, dodając do niej sok z cytryny. Owoc ten zawiera pektyny — rozpuszczalny błonnik, który usprawnia przemianę materii. Sok dostarcza też witaminy C, która zwiększa absorpcję przeciwutleniaczy z tego napoju. Połączenie tych dwóch produktów pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów szybciej.
Zobacz też: Coraz mniej pieniędzy na leczenie chorób kardiologicznych
Tuńczyk i imbir
Jeśli chcemy przyspieszyć metabolizm, powinniśmy jeść tuńczyka w połączeniu z imbirem. Ryba ta jest bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pełnią ważnę rolę w diecie (przyspieszają odchudzanie) i przebiegu pracy układu krążenia (gwarantują prawidłową pracę serca). Natomiast przyprawa jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
Tuńczyk jest niskokaloryczny - 100 g świeżej ryby dostarcza 108 kcal. Zawiera spore ilości białka (ok. 23 g), które wspomaga odchudzanie (zwiększa wrażenie sytości, pomaga spalić więcej kalorii). Zawiera też witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za kontrolowanie procesów energetycznych i pracę układu nerwowego. Z tego względu tuńczyk powinien znaleźć się w menu osób aktywnych fizycznie.
Natomiast spożywanie imbiru usprawnia trawienie (obecny w nim olejek pobudza wydzielanie soków żołądkowych) i przyspiesza metabolizm. Przyprawa ta zawiera też kapsaicynę, która sprawia, że temperatura ciała wzrasta, a organizm zużywa więcej kalorii. W efekcie pomaga schudnąć.
Źródła
- dompelenpomyslow.pl