5 z 7Nasiona sezamu
W sezamie znajdują się sterole, które odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Tym samym zmniejszają złogi tłuszczowe w tętnicach. To zasługa obecności w ich składzie dwóch unikalnych substancji: sezaminy i sezamoliny (lignanów).
Sezam jest źródłem wielu składników mineralnych: miedzi, manganu, wapnia, magnezu (obniża ciśnienie krwi), żelaza, fosforu, cynku, selenu, a także witaminy B1 i błonnika. Miedź odgrywa ważną rolę w łączeniu kolastyny i elastyny, podstawowych substancji zapewniających prawidłową strukturę, odporność i elastyczność naczyń krwionośnych.
Najlepiej kupić suche ziarna sezamu i dodawać je do różnych potraw, np. tych przygotowywanych na bazie ryżu, makaronu i warzyw, a także do sałatek i zup. Sezam świetnie smakuje po uprzednim uprażeniu na suchej patelni.
Zobacz też: Powoduje tycie, problemy w łóżku i kiepskie samopoczucie. Lepiej się przebadać