2 z 6Owsianka to zdrowe śniadanie
Czy wiedziałeś, że niepozorna owsianka może obniżyć poziom cholesterolu oraz zredukować ryzyko zachorowania na nowotwory? Za te właściwości także odpowiada błonnik pokarmowy. Dzięki niemu organizm nie przyswaja tzw. złego cholesterolu, co minimalizuje zagrożenie pojawienia się chorób układu krążenia, zawałów serca i udarów. Płatki owsiane są źródłem cennych minerałów. Codzienna porcja owsianki zjedzonej o poranku dostarcza magnezu, fosforu, cynku, żelaza, manganu i selenu oraz wielu witamin. Płatki owsiane zawierają również lignany, czyli substancje pochodzenia roślinnego, które chronią układ krwionośny. Regularne spożywanie płatków owsianych wpłynie korzystnie nie tylko na stan zdrowia, ale też wygląd. Cenne minerały wzmacniają włosy, poprawiają kondycję paznokci i dodają blasku zmęczonej cerze.