5 z 6Wykorzystanie owsianki
Płatki owsiane są produktem niezwykle uniwersalnym, zapewniającym nieograniczone możliwości. Jeśli korzystasz z owoców sezonowych i lubisz kulinarne eksperymenty, owsianka nigdy nie będzie nudna. Wiosną i latem warto do płatków dodawać świeże owoce, na które aktualnie trwa sezon. Jesień i zima to czas na rozgrzewające przyprawy (cynamon, kardamon, wanilię), suszone owoce i orzechy. W komponowaniu posiłku ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jeśli chcesz urozmaicić śniadania, nie musisz zawsze gotować płatków. Wrzuć je do blendera z mlekiem i owocami, a uzyskasz pyszny i zdrowy koktajl. Pieczona owsianka to kolejny pomysł. Jak ją zrobić? Mleko, jogurt i jajko należy razem wymieszać trzepaczką, dodać płatki owsiane i ulubione dodatki, a następnie całą masę umieścić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Wystarczy pół godziny w piekarniku, aby cieszyć się smakowitym śniadaniem. Nie masz rano czasu na szykowanie posiłku? Owsiankę możesz przyrządzić poprzedniego wieczora. W miseczce lub słoiku wymieszaj płatki z mlekiem i innymi składnikami (owocami, orzechami) i wstaw na noc do lodówki. To dobry pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.
Rano warto wybrać owsiankę, która zapewnia nam energię, dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a ponadto wyśmienicie smakuje. Z czym najchętniej jecie owsiankę?