5 faktów udowodnionych naukowo na temat wegetarianizmu
Na temat diety wegetariańskiej krąży wiele mitów. Sympatycy dań mięsnych przestrzegają przed najróżniejszymi konsekwencjami wynikającymi z rezygnacji z jedzenia befsztyków, szynek i karczków, z czym całkowicie nie zgadzają się jarosze. Co na ten temat myślą dietetycy? Jakie wady i korzyści dostrzegają w bezmięsnym jadłospisie?
Utrata wagi
Zdaniem specjalistów rezygnacja z mięsa może wspomóc proces skutecznego odchudzania. Jak wynika z badań, skutkiem przejścia na wegetarianizm jest utrata masy ciała, nawet jeśli nie jest to główny cel zmiany nawyków żywieniowych. Początkowo mogą jednak pojawić się nieprzyjemne wzdęcia i gazy.
W naszym organizmie znajdują się enzymy trawienne, których zadaniem jest rozłożenie białek – zarówno tych odzwierzęcych, jak i roślinnych i nie zmienia się to, kiedy przestajemy jeść mięso.
Jednak niestrawione węglowodany zawarte w roślinnych białkach zmieniają profil bytujących w jelitach bakterii. Zanim organizm przyzwyczai się do nowych lokatorów, mogą pojawić się te nieprzyjemne dolegliwości, jednak nie powinny one towarzyszyć nam zbyt długo.
Aby spadek wagi był naprawdę możliwy, warto pamiętać, by wystrzegać się sięgania po większą ilość węglowodanów prostych, co, eliminując białko zwierzęce, wegetarianie czasami robią.
Zobacz także: Fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm
Mniejsze ryzyko chorób serca
Zaletą diety wegetariańskiej jest jej pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia, co potwierdziło kilka obszernych badań. Okazuje się, że ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca wywołanej znacznym zwężeniem lub zamknięciem tętnic wieńcowych jest aż o 24 procent niższe u osób, w których jadłospisie nie występuje mięso.
Ryzyko utraty smaku
Mięso jest cennym źródłem cynku, pierwiastka, który pełni w naszym organizmie szereg ważnych funkcji, m.in. reguluje pracę układu odpornościowego, a także wpływa na prawidłowe działanie zmysłu smaku.
Dlatego wegetarianie powinni dołożyć wszelkich starań, by nie narazić się na jego niedobór. Cynk znajdziemy w takich produktach jak: fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste czy mleczne.
Należy jednak pamiętać, że jego wchłanianie może zostać zakłócone przez kwas fitynowy obecny np. w roślinach strączkowych, po które tak chętnie sięgają wegetarianie.
Zobacz także: Nieznana zaleta diety wegetariańskiej!
Spowolniona regeneracja mięśni
Wyłączenie z diety produktów mięsnych może negatywnie wpływać na zdolność mięśni do regeneracji po treningu. W procesie tym ważną rolę odgrywa bowiem białko i choć znajdziemy je także w artykułach roślinnych, efekty działania białka odzwierzęcego są po prostu szybciej widoczne.
Po wysiłku fizycznym wegetarianie i weganie mogą jednak sięgnąć po białko w postaci płynnej, które jest efektywnie wchłaniane przez organizm.
Warto przygotować sobie koktajl z mleka kokosowego, migdałowego i ryżowego, dodając do niego węglowodany w postaci świeżych owoców, aby uzupełnić jednocześnie zapasy glikogenu, który organizm wykorzystuje do odzyskania energii po ćwiczeniach.
Zobacz także: 5 oznak, że powinieneś rozstać się z dietą wegetariańską
Potrzeba suplementacji
Badania sugerują, że wegetarianie wcale nie muszą być narażeni na niedobory żelaza, wapnia czy witaminy B12 niezbędnej dla prawidłowej pracy układu nerwowego.
Do dyspozycji mają bowiem wiele produktów, które są źródłem tych cennych składników. Jeśli jednak martwimy się, że nasz organizm potrzebuje większej ich ilości, warto w porozumieniu z lekarzem zdecydować się na suplementację.
Zobacz także: Wegetarianka w czasie ciąży
Zobacz także:
- Objawem jakich chorób jest częstomocz?
- Przyprawy, które warto mieć pod ręką w okresie zimowym
- Jakim chorobom towarzyszy ból brzucha z lewej strony?
- Jeśli czegoś chcesz, a nie mówisz wprost, czyli o manipulacji w związkach
- Co naprawdę kryje się w produktach spożywczych?
- Czy białko odchudza? Fakty i mity o ujemnych kaloriach