Mleko migdałowe - charakterystyka, przygotowanie
W przeciwieństwie do mleka krowiego i koziego, mleko migdałowe możemy z łatwością przygotować bez wychodzenia z domu i co najważniejsze, jedyne składniki, jakich potrzebujemy, znajdują się w każdej kuchni. Dlaczego warto wybrać mleko migdałowe zamiast innych rodzajów mleka?
W tym artykule:
Charakterystyka mleka migdałowego
Przede wszystkim mleko migdałowe nie jest zaliczane do nabiału, ponieważ zrobione jest tylko z migdałów oraz wody, nie zawiera laktozy, na którą uczulonych jest wielu z nas. To też bogate źródło witamin i minerałów, takich jak fosfor i wapń. Mleko migdałowe jest wspaniałym substytutem mleka zwierzęcego, w którego składzie znajdziemy tłuszcze nasycone i cholesterol. Przyrządzone w domu, smakuje niesamowicie, jest o wiele bardziej kremowe i z pewnością dużo świeższe niż to, które znajdziemy na półkach sklepowych.
Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego
Proces samodzielnego wytwarzania mleka migdałowego w domu obejmuje moczenie surowych migdałów w wodzie, a następnie przetarcie ich w blenderze. Można też użyć robota kuchennego, jednak przygotowanie mleka w blenderze zapewni mu kremową konsystencję. Oto łatwy przepis na zrobienie tego napoju we własnej kuchni. Przygotuj:
- 1 szklankę migdałów,
- 2 szklanki czystej wody,
- wodę do namoczenia migdałów,
- opcjonalnie łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
Najpierw należy wsypać migdały do miseczki i zalać je wodą tak, aby zakryła wszystkie orzechy. Migdały z łatwością absorbują wodę, więc nie przestrasz się, gdy po jakimś czasie nie będzie już wody w miseczce. Tak namoczone powinny stać przez całą noc.
Następnego dnia należy przepłukać migdały zimną wodą i umieścić je w blenderze razem z 2 szklankami wody. Blenduj zawartość przez około 2 minuty, aż do momentu całkowitego zmielenia. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej przez nią otrzymaną substancję. Odsącz do miski z mlekiem pozostałości migdałów, które zostały na gazie i jeżeli chcesz, dodaj do smaku łyżeczkę miodu lub syropu klonowego. Teraz już możesz zamknąć przygotowane mleko w butelce, ale przechowuj je nie dłużej niż 2 dni.
Zobacz także:
Domowego mleka migdałowego możesz używać do tych samych napojów i dań, do których do tej pory stosowałaś mleko krowie. Z jego dodatkiem kawa nabierze charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Nie wyrzucaj też resztek migdałów, które zostały po ich odsączeniu – wysusz je i wykorzystaj do swoich wypieków, zamiast innych rodzajów bezglutenowej mąki.
Ile kalorii ma mleko migdałowe bez dodatku cukru
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 262 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 15,00 kcal | 39,3 kcal |
| Białko | 0,59 g | 1,55 g |
| Węglowodany | 0,58 g | 1,52 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,10 g | 2,88 g |
| Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,71 g | 1,86 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,24 g | 0,62 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 1,00 µg | 2,62 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,16 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,05 mg | 0,12 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0,08 mg | 0,20 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,03 mg | 0,08 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,02 mg | 0,04 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 1,00 µg | 2,62 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 142 i.u. | 372 i.u. |
| Witamina A | 43,0 µg RAE | 113 µg RAE |
| Retinol | 43,0 µg | 113 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 2,81 mg | 7,36 mg |
| Witamina D | 1,00 µg | 2,62 µg |
| Witamina D | 42,0 i.u. | 110 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 197 mg | 516 mg |
| Żelazo | 0,35 mg | 0,92 mg |
| Magnez | 7,00 mg | 18,34 mg |
| Fosfor | 10,00 mg | 26,2 mg |
| Potas | 67,0 mg | 176 mg |
| Sód | 71,0 mg | 186 mg |
| Cynk | 0,07 mg | 0,18 mg |
| Miedź | 0,03 mg | 0,08 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,11 mg |
| Selen | 0,20 µg | 0,52 µg |
| Woda | 97,1 g | 254 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.