5 najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Potężna broń w walce ze stanami zapalnymi
Jeśli chcemy uchronić się przed różnego rodzaju dolegliwościami lub złagodzić ich objawy, powinniśmy do swojego codziennego menu włączyć przede wszystkim owoce, warzywa, zioła oraz zdrowe przyprawy. Niektóre z nich ze względu na swoje niezwykłe właściwości są powszechnie uznawane za naturalne antybiotyki. Oto pięć produktów obok, których nie należy przechodzić obojętnie.
1. Ocet jabłkowy
Ta mikstura wyprodukowana na bazie sfermentowanych jabłek doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sosów, sałatek, past kanapkowych, zup czy zdrowych koktajli. Poza tym obecne w nim substancje niszczą bakterie, drożdże i grzyby, które mogą rozwinąć się w naszym organizmie.
2. Witamina C
Kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego, stymuluje produkcję naturalnych przeciwciał i jest silną bronią w walce z patogenami. Do najbogatszych źródeł witaminy C można zaliczyć takie produkty jak: dzika róża, owoce cytrusowe, papryka, pomidory, brokuły, jagody, kiwi i zielony groszek.
3. Chrzan
Preparaty na bazie chrzanu są podawane pacjentom z grypą, przeziębieniem i chorymi płucami. Roślina ta zawiera izotiocyjanian sodu, który ma silne działanie antybiotyczne. Znajdziemy w nim również glikozyd o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
4. Imbir
Ten silny naturalny antybiotyk działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Po korzeń imbiru powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.
5. Liście oliwne
Liście pochodzące z drzewa oliwnego zawierają.przeciwutleniacze i związki fenolowe. Dzięki obecności cennych substancji zabijają bakterie, wirusy oraz pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą i zawałem serca. Ponadto regulują poziom cukru w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl