Trwa ładowanie...

5 najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Potężna broń w walce ze stanami zapalnymi

 Kamil S. Sikora
08.11.2022 23:56
Ocet jabłkowy to silny naturalny antybiotyk
Ocet jabłkowy to silny naturalny antybiotyk (Adobe Stock)

Jeśli chcemy uchronić się przed różnego rodzaju dolegliwościami lub złagodzić ich objawy, powinniśmy do swojego codziennego menu włączyć przede wszystkim owoce, warzywa, zioła oraz zdrowe przyprawy. Niektóre z nich ze względu na swoje niezwykłe właściwości są powszechnie uznawane za naturalne antybiotyki. Oto pięć produktów obok, których nie należy przechodzić obojętnie.

spis treści

1. Ocet jabłkowy

Ta mikstura wyprodukowana na bazie sfermentowanych jabłek doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do sosów, sałatek, past kanapkowych, zup czy zdrowych koktajli. Poza tym obecne w nim substancje niszczą bakterie, drożdże i grzyby, które mogą rozwinąć się w naszym organizmie.

2. Witamina C

Kwas askorbinowy usprawnia pracę układu immunologicznego, stymuluje produkcję naturalnych przeciwciał i jest silną bronią w walce z patogenami. Do najbogatszych źródeł witaminy C można zaliczyć takie produkty jak: dzika róża, owoce cytrusowe, papryka, pomidory, brokuły, jagody, kiwi i zielony groszek.

3. Chrzan

Preparaty na bazie chrzanu są podawane pacjentom z grypą, przeziębieniem i chorymi płucami. Roślina ta zawiera izotiocyjanian sodu, który ma silne działanie antybiotyczne. Znajdziemy w nim również glikozyd o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

4. Imbir

Ten silny naturalny antybiotyk działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Po korzeń imbiru powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych.

5. Liście oliwne

Liście pochodzące z drzewa oliwnego zawierają.przeciwutleniacze i związki fenolowe. Dzięki obecności cennych substancji zabijają bakterie, wirusy oraz pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą i zawałem serca. Ponadto regulują poziom cukru w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze