Czarny czosnek – nowa odsłona naturalnego antybiotyku
Czarny czosnek wywodzi się z kuchni koreańskiej i zdobywa coraz większą popularność w USA i Europie ze względu na niesamowite właściwości odżywcze i ciekawy smak.
Nie jest to, jak mogłoby się wydawać, inna odmiana znanego nam czosnku, a po prostu jego specjalnie przetworzona wersja.
Dlaczego jest tak popularny i czy warto w niego zainwestować?
Zobacz także: Te produkty zniszczą twoje starania o szczupłą sylwetkę
Sposób przyrządzania
Czarny czosnek wytwarza się w procesie fermentacji całych główek w temperaturze 65-80°C przez ponad miesiąc. Po tym czasie ząbki czosnku nabierają czarnego koloru. Jednak to jeszcze nie koniec: należy odstawić go na 45 dni, aby przeszedł proces utleniania. Wtedy nabierze słodkawego, lekko śliwkowego smaku, przypominającego ocet balsamiczny. W takiej wersji nie pozostawia też charakterystycznego zapachu w ustach i traci na ostrości.
Działanie antynowotwore
Badania przeprowadzone przez Japończyków w 2007 roku i opublikowane w czasopiśmie naukowym ''Global Science Book'' dowodzą, że czarny czosnek działa antynowotworowo i może powodować zmniejszanie się guzów.
Jednak większość przeprowadzonych do tej pory testów wykonano na zwierzętach i wciąż nie ma oficjalnego naukowego potwierdzenia, że czosnek może mieć taki wpływ również na człowieka.
Działanie na układ odpornościowy
Czosnek jest bogaty w mangan, wapń, fosfor, selen i witaminy B6 i C. Z tego względu ma korzystny wpływ na kości i tarczycę. Proces fermentacji podwaja ilość przeciwutleniaczy, którą zawiera surowy czosnek (która i tak jest imponująca).
Są one kluczowe dla posiadania prawidłowo funkcjonującego układu odpornościowego, zapobiegania uszkodzeniom komórkowym.
Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego
Antyutleniacze zawarte w czosnku mają również korzystny wpływ na kondycję serca. Zwalczają wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces utleniania cholesterolu i niszczenie błon komórkowych, co jest prawdziwą przyczyną miażdżycy oraz chorób serca.
Czarny czosnek wpływa korzystnie także na poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i krążenie.
Idealny lek na przeziębienie
Wiele osób przypomina sobie o czosnku podczas choroby i spożywa go w różnej postaci na wzmocnienie.
Jednym ze związków czosnku jest allicyna, substancja bogata w siarkę, co jest prawdopodobnie jego tajną i niezwykle skuteczną bronią przeciw bakteriom, wirusom, grzybom i pasożytom.
Dlatego też czosnek jest uważany za naturalny antybiotyk.