2 z 6Produkty zawierające tłuszcze nasycone (np. lody, mięso)
Dlaczego mogą szkodzić: Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może wywoływać wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, co prowadzi do ostrych stanów zapalnych okrężnicy. Nasz organizm wytwarza żółć w celu strawienia niektórych rodzajów tłuszczu. Substancja ta jest doskonałą pożywką dla bakterii bilophila wadsworthia, która występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale zwykle jest utrzymywana pod kontrolą.
\– Nadmierna ilość żółci działa jak oliwa dolana do ognia – tłumaczy Suzanne Devkota, lekarz i badacz z Harwardzkiego Centrum Diabetologii Joslina.
Co można poradzić: Zredukowane spożywanie nasyconych tłuszczy pozwoli utrzymać poziom bakterii w normie. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby u osób zdrowych nie więcej niż 7 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodziło z tłuszczów nasyconych (około 16 gramów tłuszczów nasyconych przy dobowym zapotrzebowaniu na 2000 kalorii), podczas gdy ludzie z wysokim poziomem cholesterolu powinni ograniczyć tę ilość do 5-6 proc. (11-13 gramów).