Trwa ładowanie...

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

Zielone koktajle szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, a soki warzywne są świetnym sposobem na spożywanie większej ilości tych cennych produktów. Zmiksowanie liści szpinaku to najlepsza forma jedzenia tego warzywa. Poznaj 5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Mało kalorii, dużo wartości

Jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Ten zielony koktajl jest więc niskokalorycznym i niskotłuszczowym napojem bogatym w wiele cennych składników. W porcji koktajlu ze szpinakiem jest 3,5 g białka, a także witaminy (A, K, C, E oraz z grupy B) i minerały (mangan, żelazo, fosfor, aminokwasy).

2. Zielone bogactwo błonnika

Koktajl ze szpinakiem jest świetnym źródłem błonnika, którego w jednej porcji napoju jest ok. 3 g. W naszej diecie brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz umożliwia skuteczne odchudzanie. Błonnik pokarmowy sprawia, że zielony koktajl staje się wartościową i sycącą przekąską, która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek.

3. Szpinak na krzepliwość i kości

Czy wiesz, że w szklance soku ze szpinaku znajduje się więcej witaminy K, niż wynosi zalecana dzienna dawka? Witamina K wpływa przede wszystkim na prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór może skutkować nadmiernymi krwawieniami, tworzeniem się dużych siniaków i spowolnieniem procesów gojenia, nawet po zwykłym skaleczeniu. Poza tym witamina K pomaga wchłaniać się wapniowi, dlatego wpływa również na stan zdrowia kości i zębów.

4. Zielony sok na dobry wzrok i nie tylko

Dzięki piciu soku ze szpinaku znacząco wzrośnie ilość witaminy A w twojej diecie. Zielone warzywa, do których zalicza się szpinak, są bardzo dobrym naturalnym źródłem tej witaminy. Jaka jest rola witaminy A w organizmie? Odpowiada za prawidłowe widzenie, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność, a także wpływa na ładny wygląd skóry.

5. Energia i dobry humor dzięki manganowi

Szpinak jest źródłem wielu minerałów, w tym manganu, który bywa nazywany lokomotywą naszego życia. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie chroni przed chorobami nowotworowymi, ale mangan wpływa też na pracę układu nerwowego oraz procesy metaboliczne w organizmie. Komórki nerwowe i mózg odżywiają się manganem, dlatego jego niedobory mogą objawiać się jako stres, zmęczenie i brak energii. Pijąc codziennie szklankę koktajlu ze szpinaku, dostarczysz sobie dawki sił witalnych!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.