5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem
Zielone koktajle szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, a soki warzywne są świetnym sposobem na spożywanie większej ilości tych cennych produktów. Zmiksowanie liści szpinaku to najlepsza forma jedzenia tego warzywa. Poznaj 5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem.
1. Mało kalorii, dużo wartości
Jedna szklanka świeżego soku ze szpinaku ma tylko 28 kcal. Ten zielony koktajl jest więc niskokalorycznym i niskotłuszczowym napojem bogatym w wiele cennych składników. W porcji koktajlu ze szpinakiem jest 3,5 g białka, a także witaminy (A, K, C, E oraz z grupy B) i minerały (mangan, żelazo, fosfor, aminokwasy).
2. Zielone bogactwo błonnika
Koktajl ze szpinakiem jest świetnym źródłem błonnika, którego w jednej porcji napoju jest ok. 3 g. W naszej diecie brakuje tego składnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego oraz umożliwia skuteczne odchudzanie. Błonnik pokarmowy sprawia, że zielony koktajl staje się wartościową i sycącą przekąską, która z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek.
3. Szpinak na krzepliwość i kości
Czy wiesz, że w szklance soku ze szpinaku znajduje się więcej witaminy K, niż wynosi zalecana dzienna dawka? Witamina K wpływa przede wszystkim na prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór może skutkować nadmiernymi krwawieniami, tworzeniem się dużych siniaków i spowolnieniem procesów gojenia, nawet po zwykłym skaleczeniu. Poza tym witamina K pomaga wchłaniać się wapniowi, dlatego wpływa również na stan zdrowia kości i zębów.
4. Zielony sok na dobry wzrok i nie tylko
Dzięki piciu soku ze szpinaku znacząco wzrośnie ilość witaminy A w twojej diecie. Zielone warzywa, do których zalicza się szpinak, są bardzo dobrym naturalnym źródłem tej witaminy. Jaka jest rola witaminy A w organizmie? Odpowiada za prawidłowe widzenie, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność, a także wpływa na ładny wygląd skóry.
5. Energia i dobry humor dzięki manganowi
Szpinak jest źródłem wielu minerałów, w tym manganu, który bywa nazywany lokomotywą naszego życia. Odpowiednia ilość tego pierwiastka w diecie chroni przed chorobami nowotworowymi, ale mangan wpływa też na pracę układu nerwowego oraz procesy metaboliczne w organizmie. Komórki nerwowe i mózg odżywiają się manganem, dlatego jego niedobory mogą objawiać się jako stres, zmęczenie i brak energii. Pijąc codziennie szklankę koktajlu ze szpinaku, dostarczysz sobie dawki sił witalnych!