5 powodów, dla których powinieneś zacząć jeść kiszonki jeszcze dziś (WIDEO)
Kiszone produkty to samo zdrowie. Zawierają witaminy, probiotyki, składniki mineralne. Szczególnie dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego i odpornościowego.
Są polecane osobom osłabionym, u których często występują infekcje. Produkty fermentowane posiadają wiele cennych właściwości zdrowtnych. Zobacz, dlaczego warto włączyć je do diety jeszcze dziś.
Dostarczają probiotyków, bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach odbudowują florę bakteryjną układu pokarmowego. Pobudzają procesy trawienne, a jednocześnie wzmacniają odporność.
Dlatego warto jeść produkty sfermentowane, kiedy czujemy się osłabieni po antybiotykoterapii. A także po przejściu infekcji układu pokarmowego, ponieważ to doskonałe źródło antyoksydantów.
Antyoksydanty są nam niezbędne, aby zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, rozwój miażdżycy, nadciśnienie, a nawet chorobę nowotworową.
W kiszonkach znajdziemy przeciwutleniacze, które pomogą zahamować działanie wolnych rodników. Bogactwo witamin i składników mineralnych. W kiszonych produktach znajdziemy między innymi witaminy A, C, K, PP, E oraz składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo.
Pamiętajmy, że te składniki znajdziemy nie tylko w samych warzywach, ale też w soku, który powstał na skutek fermentacji. Pozwalają wchłonąć więcej dobroczynnych składników z pożywienia.
Kiszonki, nie dość, że dostarczają witamin i składników mineralnych to poprzez korzystny wpływ na trawienie. Pomagają wchłonąć więcej dobra z innego pożywienia i oczyścić organizm z toksyn.
Szkodliwe toksyny dostają się do organizmu między innymi wraz z pożywieniem i z zanieczyszczonego powietrza. Sfermentowane produkty pomogą ci oczyścić organizm, dzięki czemu poczujesz się lepiej.