5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie

Czy po lunchu odczuwasz nieodpartą chęć na czekoladę?

Dobra wiadomość: niekoniecznie musi być za to odpowiedzialny brak silnej woli. Okazuje się, że niedobór niektórych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów – może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki.

Wbrew powszechnej opinii, nie jest też tak, że ochota dotyczy tego, czego brakuje organizmowi.

Przykładowo, niedobór wapnia i magnezu sprawia, że prędzej sięgamy po słodkie pączki niż po jogurt grecki.

Sprawdź, jak niedobór 5 cennych mikroelementów wpływa na to, co jesz.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF

/ 5Kwasy omega-3

Jeśli o późnej porze zamawiasz ulubioną pizzę, być może potrzebujesz kwasów tłuszczowych omega-3.

To ich brak powoduje pojawiające się zachcianki na ser. Uzupełnij niedobory, sięgając po ryby, zwłaszcza łososia, sardynki czy tuńczyka.

/ 5Witaminy z grupy B

Obraz
© Źródło: 123RF

Witaminy z tej grupy są ważne, ponieważ pomagają organizmowi walczyć ze stresem.

Witaminy B1 i B5 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, a B6 i B9 regulują nastrój. Stres sprawia, że szybciej zużywamy zasoby tych witamin.

Inne przyczyny utraty witamin z grupy B to picie alkoholu, nadużywanie kofeiny i rafinowanego cukru.

Witaminy te można uzyskać z wielu rodzajów mięs, owoców morza, nabiału oraz bananów, ziemniaków, awokado, żółtek jaj, łososia i jogurtu – więc upewnij się, że jesz ich dostateczną ilość.

/ 5Wapń i magnez

Obraz
© Źródło: 123RF

Niski poziom tych dwóch minerałów, które często idą ramię w ramię, sprawia, że mamy ochotę na słodkie i słone przekąski.

Niski poziom magnezu wywołuje chęć na czekoladę. Zarówno stres i spożywanie zbyt dużej ilości cukru pozbawiają nas zapasów magnezu i wapnia, zwiększając zachcianki na niezdrowe jedzenie.

Odpowiednią dawkę wapnia uzyskamy z nabiału, np. kefiru, jogurtu i sera oraz sardynek. Magnez natomiast uzupełnimy, przegryzając orzechy, nasiona czy brokuły.

/ 5Żelazo

Obraz
© Źródło: 123RF

Mała ilość żelaza znacznie zwiększa apetyt na mięso.

Gdzie znajdziemy żelazo? Przede wszystkim właśnie w mięsie oraz rybach. Dla wegetarian dobrym źródłem tego pierwiastka są suszone owoce, orzechy nerkowca, pestki dyni i rośliny strączkowe.

Dla optymalnego wchłaniania warto połączyć żelazo ze źródłem witaminy C, np. stek ze szpinakiem.

/ 5Cynk

Obraz
© Źródło: 123RF

Mniejsze ilości tego pierwiastka występują nie tylko u osób starszych, ale również u tych, które są pod wpływem silnego stresu.

Brak cynku "znieczula" kubki smakowe, co oznacza, że dodajemy do potraw więcej soli i cukru.

Cynk występuje w dużych ilościach w ostrygach oraz wątróbce.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka