- mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
5 powszechnych niedoborów, które powodują przejadanie
Czy po lunchu odczuwasz nieodpartą chęć na czekoladę?
Dobra wiadomość: niekoniecznie musi być za to odpowiedzialny brak silnej woli. Okazuje się, że niedobór niektórych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych czy antyoksydantów – może sprawić, że pojawia się ochota na ser, mięso, czekoladę czy frytki.
Wbrew powszechnej opinii, nie jest też tak, że ochota dotyczy tego, czego brakuje organizmowi.
Przykładowo, niedobór wapnia i magnezu sprawia, że prędzej sięgamy po słodkie pączki niż po jogurt grecki.
Sprawdź, jak niedobór 5 cennych mikroelementów wpływa na to, co jesz.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kwasy omega-3
Jeśli o późnej porze zamawiasz ulubioną pizzę, być może potrzebujesz kwasów tłuszczowych omega-3.
To ich brak powoduje pojawiające się zachcianki na ser. Uzupełnij niedobory, sięgając po ryby, zwłaszcza łososia, sardynki czy tuńczyka.
Witaminy z grupy B
Witaminy z tej grupy są ważne, ponieważ pomagają organizmowi walczyć ze stresem.
Witaminy B1 i B5 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nadnerczy, a B6 i B9 regulują nastrój. Stres sprawia, że szybciej zużywamy zasoby tych witamin.
Inne przyczyny utraty witamin z grupy B to picie alkoholu, nadużywanie kofeiny i rafinowanego cukru.
Witaminy te można uzyskać z wielu rodzajów mięs, owoców morza, nabiału oraz bananów, ziemniaków, awokado, żółtek jaj, łososia i jogurtu – więc upewnij się, że jesz ich dostateczną ilość.
Wapń i magnez
Niski poziom tych dwóch minerałów, które często idą ramię w ramię, sprawia, że mamy ochotę na słodkie i słone przekąski.
Niski poziom magnezu wywołuje chęć na czekoladę. Zarówno stres i spożywanie zbyt dużej ilości cukru pozbawiają nas zapasów magnezu i wapnia, zwiększając zachcianki na niezdrowe jedzenie.
Odpowiednią dawkę wapnia uzyskamy z nabiału, np. kefiru, jogurtu i sera oraz sardynek. Magnez natomiast uzupełnimy, przegryzając orzechy, nasiona czy brokuły.
Żelazo
Mała ilość żelaza znacznie zwiększa apetyt na mięso.
Gdzie znajdziemy żelazo? Przede wszystkim właśnie w mięsie oraz rybach. Dla wegetarian dobrym źródłem tego pierwiastka są suszone owoce, orzechy nerkowca, pestki dyni i rośliny strączkowe.
Dla optymalnego wchłaniania warto połączyć żelazo ze źródłem witaminy C, np. stek ze szpinakiem.
Cynk
Mniejsze ilości tego pierwiastka występują nie tylko u osób starszych, ale również u tych, które są pod wpływem silnego stresu.
Brak cynku "znieczula" kubki smakowe, co oznacza, że dodajemy do potraw więcej soli i cukru.
Cynk występuje w dużych ilościach w ostrygach oraz wątróbce.