5 produktów, które uszkadzają nerki. Ryzyko kamicy drastycznie wzrasta

Nerki wraz z wytwarzaniem moczu oczyszczają nasz organizm z toksyn, które mogłyby go zatruwać. Aby jednak pracowały na pełnych obrotach, należy pamiętać nie tylko o odpowiednim nawodnieniu, ale warto też zadbać o dietę i wyeliminować z nich niektóre dania czy przekąski. Dowiedz się, jakie produkty szkodzą nerkom.

Te produkty mogą szkodzić nerkomTe produkty mogą szkodzić nerkom
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Wieprzowina czy kurczak?

- Zbyt duża ilość białka zwierzęcego może sprzyjać kamicy nerkowej, mając wpływ na podwyższenie stężenia wapnia, białka, szczawianów i kwasu moczowego również tworzącego kamienie – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności i psychodietetyk, mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

- Według badaczy z Harvardu - osoby jedzące duże ilości białek zwierzęcych zwiększają ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej o jedną trzecią - dodaje.

Niektóre badania powiązały spożywanie zwłaszcza czerwonego mięsa z przewlekłą chorobą nerek (PChN), również z powodu nadmiernej ilości białka – wołowina zawiera 18,6 g białka na 100 g mięsa. Uwaga również na drób, bo kurczak to 18,2 g białka na 100 g, a indyk – aż 19,5 g białka. Białko obecne jest także w dużej ilości w przetworach mlecznych i może nadmiernie obciążać nerki.

Najlepsze produkty, z których powinna składać się dieta osób chorujących na nerki

- Dieta niskobiałkowa jest jedną z podstawowych metod niefarmakologicznego hamowania progresji PchN. Dodatkową korzyścią płynącą ze stosowania diety niskobiałkowej jest jednoczesne zmniejszenie spożycia fosforu i sodu, zawartych w pokarmach wysokobiałkowych – tłumaczy ekspertka.

Wędlina na cenzurowanym

Jeszcze gorszym wyborem są mięsa przetworzone – wędliny, konserwy mięsne, parówki i kiełbasy. To podwójne zagrożenie dla nerek. Z jednej strony nadmiar białka, a z drugiej wysoki poziom sodu oraz fosforany. Fosforany to dodatki powszechnie stosowane w produkcji żywności, pełniące funkcję stabilizatorów lub emulgatorów. Tymczasem nerki odgrywają główną rolę w regulowaniu poziomu fosforu w organizmie, ponieważ wydalany jest on wraz z moczem. W chorobach nerek, gdy praca narządu jest upośledzona, mogą wystąpić więc zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej.

Przetworzone mięso zawiera białko, nadmiar sodu i fosforany
Przetworzone mięso zawiera białko, nadmiar sodu i fosforany © Pixabay

Nerki nie lubią soli

Sód wydalany jest z organizmu w aż 95 proc. przez nerki. Gdy ich praca jest zaburzona, pojawia się problem. Zwłaszcza że soli w naszej diecie jest zdecydowanie zbyt wiele.

- Około 20 proc. osób ze skłonnościami do kamicy nerkowej spożywa zbyt dużo sodu - ponad 5 g dziennie. Według naukowców warto zmniejszyć tę liczbę o połowę. Należy również zwracać uwagę na potrawy o wysokiej zawartości sodu, a przede wszystkim żywność przetworzoną, np. wędzonki, konserwy, zupy w proszku, chipsy i inne przekąski – radzi mgr inż. Mulik-Buczma.

- W PchN zmniejsza się zdolność do wydalania sodu z organizmu. Zwiększona retencja sodu powoduje nadmierne pragnienie, zatrzymanie wody w organizmie, nadciśnienie tętnicze oraz występowanie obrzęków – tłumaczy.

Fast food – uwaga na pizzę

Dania typu fast food są źródłem sodu oraz szkodliwych dla nerek konserwantów. Ale to nie wszystko. Wystarczy spojrzeć na jedną z najpopularniejszych potraw świata – pizzę. Sos pomidorowy z wysoką zawartością sodu i potasu, wysokobiałkowy dodatek mięsa, często przetworzonego – np. szynki czy salami i wreszcie tłusty ser. To bardzo obciążające - nawet dla zdrowych nerek, a dla osób z problemami, jak np. PChN – niemal zabójstwo.

- U chorych z PchN często obserwuje się zaburzenia gospodarki lipidowej – mówi ekspertka. - Tłuszcze nasycone powinny stanowić poniżej 7 proc. wartości energetycznej diety, a dobowe spożycie cholesterolu nie powinno przekraczać 200 mg. Głównym źródłem zarówno nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i cholesterolu są: tłuste mięsa i wędliny, podroby, boczek, smalec, tłuste mleko, masło, sery żółte i topione oraz żółtko. Stąd też spożycie tych produktów powinno być ograniczone do minimum - wyjaśnia ekspertka.

Ziemniaki i pomidory

Chociaż ziemniaki i pomidory stanowią źródło cennego potasu, który jest potrzebny organizmowi, to warto zachować umiar. - Wraz z postępem PchN maleje zdolność do wydalania potasu przez nerki. Retencja potasu może doprowadzić do rozwoju hiperkaliemii i wystąpienia powikłań, m.in. zaburzeń rytmu serca, które mogą być przyczyną nagłej śmierci sercowej – ostrzega ekspertka.

Dietetyczka przyznaje, że źródeł potasu w diecie jest bardzo wiele. - Konserwy, przetwory mięsne i rybne, mięso, ryby, czekolada, kakao, orzechy, suche nasiona roślin strączkowych, kasza – szczególnie gryczana, płatki zbożowe, suszone śliwki, figi, banany, kiwi, nektarynki, morele, owoce cytrusowe, awokado, grzyby, ziemniaki, marchew, pomidory i wiele innych, a nawet niektóre przyprawy, jak suszona pietruszka, bazylia, estragon czy papryka w proszku – wymienia ekspertka. Dlatego świadome komponowanie posiłków jest niezwykle istotne.

Dieta na zdrowe nerki – nowe wyniki badań

Korzystając z danych pochodzących z National Health and Nutrition Examination Survey z lat 1988-2018, naukowcy z University of Virginia School of Medicine odkryli, że osoby, którym doskwierają choroby nerek, na ogół mają dietę ubogą w warzywa i owoce.

- Mamy nadzieję, że dzięki temu badaniu będziemy w stanie zachęcić zarówno osoby zdrowe, jak i pacjentów z przewlekłą chorobą nerek do ponownego rozważenia zwiększenia spożycia owoców i warzyw – powiedziała Shirin Pourafshar, dietetyk i współautorka badania.

Jak jeszcze można wspomóc nerki? Według The National Kidney Foundation nieporozumieniem jest eliminowanie z diety produktów bogatych w wapń czy szczawiany, bo dieta uboga w wapń może w rzeczywistości zwiększać ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Z kolei połączenie wapnia ze szczawianami może zniwelować potencjalny negatywny wpływ jednych lub drugich związków na nerki. Zielone warzywa i nabiał? Zdecydowanie! A do tego duże ilości wody.

- W jednym z badań stwierdzono, że wypijanie większych ilości płynów zmniejszało ryzyko kamicy o 29 proc., dzięki rozcieńczeniu zawartych w moczu składników mineralnych: wapnia, szczawianów i innych substancji. Niezbędne minimum to osiem szklanek, rozłożone równomiernie w ciągu całego dnia – podsumowuje mgr inż. Mulik-Buczma.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka