2 z 7Rzeżucha
Rzeżucha dostarcza dwóch — istotnych z punktu widzenia właściwego funkcjonowania tarczycy — składników mineralnych: siarkę i jod. Pobudzają one gruczoły wewnętrzne do pracy. Dla zdrowia tarczycy szczególne znaczenie ma jod (nie występuje naturalnie w organizmie człowieka, więc musi być dostarczany z zewnątrz). Jego brak sprawia, że hormony tego organu nie są wytwarzane, czyli mamy do czynienia z niedoczynnością.
Składnikiem rzeżuchy są też przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i usprawniają proces odtruwania organizmu. Spożywanie tej rośliny to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom tarczycy. O tym, żeby włączyć ją do jadłospisu, powinny pamiętać osoby, których bliscy chorowali lub chorują na niedoczynność.
Zobacz też: Aneta wygrała z rakiem, ale straciła chłopaka, pracę i znajomych