3 z 7Żółty ser chroni zęby
Choć brzmi to dość surrealistycznie, żółty ser można nazwać naturalnym zastępnikiem pasty do zębów. Przynajmniej jeśli chodzi o działanie zapobiegające tworzeniu się płytki nazębnej.
Jak informują naukowcy z Academy of General Dentistry na łamach pisma General Dentistry, żucie żółtego sera obniża poziom pH w ustach, a przez to zapobiega próchnicy.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment z udziałem nastolatków w wieku 12-15 lat. Młodzież została podzielona na 3 grupy. Pierwsza jadła cheddar, druga - jogurt bez cukru, trzecia - piła mleko. Wszystkim uczestnikom zbadano poziom pH w ustach po 10, 20 i 30 minutach po posiłku. Co się okazało? U osób, które jadły cheddar, pH wzrosło i na wysokim poziomie utrzymywało się dość długo.
To pozwoliło wysnuć wniosek, że ser żółty neutralizuje działanie osadu nazębnego i zmniejsza ryzyko próchnicy.
Przeczytaj także: Niemalże wszyscy Polacy cierpią na tę chorobę. Brakuje profilaktyki