Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
5 z 7Przy układaniu deski serów obowiązuje specjalna etykieta
Francja, Włochy, Holandia - w tych krajach spożywanie sera to niemalże rytuał - musi być odpowiednio oprawione. Szczególnie, gdy spodziewamy się gości. Wtedy niezwykle ważną rolę odgrywa serowa etykieta.
Po pierwsze sery na desce zawsze układamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Na początek kładziemy te łagodne, o lekkim smaku. Następnie - cięższe, a kończymy na tych wyrazistych i ostrych.
Do stworzenia takiej serowej kompozycji najlepiej używać nie więcej niż 5 gatunków sera. Zbyt duża ich liczba mogłaby spowodować zacieranie się smaków. Oczywiście kawałki powinny mieć temperaturę pokojową, dobrze wyglądają i smakują w towarzystwie winogron, orzechów i wina.
Przeczytaj także: Jasne i ciemne są tak samo pyszne. Ale czy zdrowe?