6 z 8Łosoś
Łosoś i inne tłuste ryby, takie jak sardynki i makrela, to gwiazdy zdrowej żywności o bardzo korzystnym wpływie na serce. Dlaczego? Zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wykazały wyniki licznych badań, obniżają one ryzyko wystąpienia arytmii (czyli nieregularnego bicia serca) i miażdżycy (odkładania się cholesterolu w tętnicach). Pracownicy American Heart Association zalecają jeść tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.
Ryby mają pozytywny wpływ na serce nie tylko dzięki zawartości omega-3. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich spożywanie zdrowych produktów bogatych w białko każdego dnia ma równie pozytywny wpływ na układ krążenia jak rezygnacja z palenia papierosów, ograniczenie spożycia soli i alkoholu czy regularnie uprawiany sport.
Aminokwasy — budulec białek, których dostarczają ryby — sprawiają, że tętnice są zdrowsze (bardziej elastyczne), a ciśnienie niższe, co obniża niebezpieczeństwo zawału serca czy udaru mózgu. Wystarczy jeść 100 gramów łososia (najlepiej dzikiego) dziennie, aby doświadczyć pozytywnego wpływu aminokwasów na zdrowie serca.
Zobacz też: Pij codziennie na czczo, aby odzyskać energię