5 z 8Orzechy
Migdały, włoskie, pistacje, ziemne i makadamia zawierają witaminę E, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Niektóre z nich, takie jak orzechy włoskie, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Chociaż wiele osób unika spożywania orzechów, ponieważ są kaloryczne i bogate w tłuszcze, to wyniki większości badań pokazują, że te obawy są nieuzasadnione. Osoby, które spożywają orzechy codziennie, są szczuplejsze niż te, które rezygnują z tej przekąski.
Ponadto naukowcy z Dana Farber Cancer Institute w Bostonie twierdzą, że dzienna porcja (garść, czyli około 7 sztuk) nie tylko sprzyja redukcji masy ciała, ale i zmniejsza ryzyko chorób serca i nowotworów (brak nadwagi obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń). Wzmacniają one bowiem układ sercowo-naczyniowy.
Co więcej, zdaniem dietetyków orzechy to najzdrowsza przekąska (unikajmy tych z dodatkiem soli), po którą warto sięgać w ciągu dnia.
Zobacz też: Jeśli w składzie znajdziesz ten składnik, odłóż produkt na półkę