2 z 8Chai tea - co to jest?
Chai tea to herbata słynąca ze słodkiego i pełnego różnych aromatów zapachu. Znana jest także jako masala czaj. To jedna najpopularniejszych, spotykana na całym świecie metoda przygotowania indyjskiej herbaty ćaj.
W Indiach masala czaj ma status herbaty tradycyjnej, kultowej. Każda rodzina ma swój własny sposób na jej przygotowanie, precyzyjny przepis nie istnieje. Wyznacznikiem tutaj jest baza: mocna herbata czarna, mleko, cukier (może być miód, syrop klonowy, daktylowy lub melasa), kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki.
Chai tea pić można na gorąco, ale doskonała jest także na zimno. Warto dodać do niej także kilka kostek lodu. Otrzymamy wtedy napój, który ochłodzi nas podczas letnich upałów. Ale nie tylko – to także napój, który ma pozytywny wpływ na zdrowie. Na co konkretnie?
Przeczytaj także: Pozornie zdrowa przekąska. W składzie znajdziesz aż osiem łyżeczek cukru