3 z 8Wspomaganie pracy serca
Jednym z obowiązkowych składników masala czaj jest cynamon. Tą rozgrzewającą przyprawę stosujemy w kuchni zazwyczaj w zimą, a to błąd. Cynamon bowiem ma wiele właściwości, które usprawniają pracę organizmu.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Pakistanie wskazują, że przyprawa ta pozytywnie wpływa na serce. Naukowcy poprosili o udział w badaniu 60 osób z cukrzycą typu 2: 30 mężczyzn i 30 kobiet w wieku pomiędzy 52 a 63 rokiem życia. Uczestników podzielono na 6 grup. Osoby z 1, 2 i 3 grupy przez 40 dni przyjmowały odpowiednio 1, 3 i 6 g cynamonu dziennie, natomiast te z grup 4, 5 i 6 – otrzymały tabletki placebo. Po tym czasie nastąpiła 3-tygodniowa przerwa. Co się okazało później?
Uczestnicy grup, którym naukowcy podawali cynamon, mieli obniżony poziom glukozy w surowicy krwi średnio o ok. 18-29 proc. Cholesterol LDL spadł im o 7-27 proc. a cholesterol całkowity o 12-27 proc. W grupach placebo takich zmian nie stwierdzono, a zmiany w poziomi cholesterolu HDL były bardzo małe.
Podobne efekty pokazują badania nad czarną herbatą. Obniża ona ryzyko wystąpienia nadciśnienia krwi i obniża poziom cholesterolu LDL. Oznacza to mniejsze ryzyko miażdżycy i problemów z sercem.
Przeczytaj także: Brak ochoty na seks, nagłe tycie. Objawy świadczą o poważnej chorobie