Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
3 z 6Problemy z wątrobą
Wątroba dorosłego człowieka jest w stanie metabolizować ok. 2-3 łyżki fruktozy dziennie. Maksymalna dawka tego cukru prostego to ok. 40 g. Jeśli zjemy go więcej, będzie magazynowany w tkance tłuszczowej, jaka okala wątrobę. W przypadku, gdy będziemy jeść naprawdę duże ilości owoców przez długi czas, musimy liczyć się ze stłuszczeniem organu.
Jak się okazuje, jednorazowa porcja różnych owoców dostarcza organizmowi dużo więcej fruktozy, niż wątroba jest w stanie zmetabolizować w ciągu doby. Wielkość tej porcji zależy od owocu. Suszone daktyle w 100 g zawierają 32 g fruktozy, rodzynki - 30 gbanany - 4, 8 g, a truskawki - 2,44 g.
Przeczytaj także: Najgorszy zamiennik cukru. Tuczy i rujnuje zdrowie