Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
4 z 6Nie możesz schudnąć
Owoce zawierają naprawdę solidną porcię fruktozy, zależy ona oczywiście od gatunku. Najsłodsze są daktyle, winogrona, banany. Co więcej, fruktoza jest dwa razy słodsza od sacharozy (cukru białego). Gdzie więc leży problem?
Pomimo zawartych w sobie kalorii, fruktoza nie powoduje uczucia sytościBiały cukier sprawia, że trzustka zaczyna produkować insulinę, a ta trafia do krwioobiegu i przesyła do mózgu sygnał, że organizm jest już najedzony. Fruktoza takiej reakcji nie wywołuje. W efekcie organizm "nie czuje", że jest już najedzony. To sprawia, że owoce można jeść niemalże bez końca, zalewając wątrobę zbyt dużą ilością fruktozy, co utrudnia odchudzanie.
Przeczytaj także: Wygląd skóry zdradza, czy twoja wątroba pracuje prawidłowo