6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania
Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia wiele błędów, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi. W efekcie spożywamy toksyny, szkodliwe związki, a nawet larwy pasożytów.
Sprawdź, czym grozi zjedzenie niedopieczonego mięsa, surowej fasoli czy łączenie niektórych produktów. Najczęściej popełniane błędy musisz koniecznie poznać przed przyrządzaniem kolejnego obiadu.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, na temat właściwości zdrowotnych produktów roślinnych.
Sprawdź koniecznie: Ratownik medyczny: Każde działanie daje szansę osobie poszkodowanej na przeżycie.
Niedogotowane ziemniaki
Spożycie surowego ziemniaka wywołuje gorączkę, bóle brzucha i niestrawność. Za te niepożądane skutki odpowiada solanina, czyli glikoalkaloid występujący w łodygach, kwiatach, liściach i owocach tej rośliny. I chociaż w samym ziemniaku jest jej najmniej, może zaszkodzić.
Ilość solaniny zwiększa się, gdy bulwa zaczyna kiełkować lub zielenieć na słońcu. To trucizna. Może powodować zatrucie pokarmowe, problemy z nerkami, zaburzenia oddychania, drgawki, a nawet śpiączkę.
Toksyczna substancja całkowicie wypłukuje się tylko podczas gotowania. Gdy nie mamy czasu, proces ten możemy przyspieszyć poprzez krojenie ziemniaków przed wrzuceniem do wody.
Sprawdź koniecznie: Skórka ziemniaka ma więcej witamin niż samo warzywo
Przygotowanie mięsa wieprzowego
Mięso wieprzowe pochodzi od świń, które są nosicielami włosienia krętego – pasożyta wywołującego włośnicę. Wraz z zakażonym mięsem do organizmu człowieka trafia larwa, której otoczkę rozpuszcza kwas żołądkowy. Pasożyt tym samym przedostaje się do krwi.
Symptomami włośnicy są: bóle brzucha, biegunka, nudności, gorączka, osłabienie czy bóle mięśni. Niepożądane skutki występują bardzo rzadko. W większości przypadków osoby chore nie zdają sobie sprawy z obecności pasożyta w ich organizmie.
Pomimo, że mięso przed sprzedażą jest badane, zakażenia się zdarzają. Tak było np. w 2007 roku w Polsce, gdy na włośnicę zachorowało ok. 300 osób. Pasożyty tego rodzaju niszczone są tylko podczas gotowania lub smażenia. Właśnie dlatego ważna jest właściwa obróbka wieprzowiny. Mięso smaży się średnio od 6 do 20 minut.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, co to znaczy warzywa ekologiczne?
Sprawdź koniecznie: Jakie są walory odżywcze mięsa?
Surowe rośliny strączkowe
Większość warzyw jemy na surowo, ponieważ w takiej formie mają najwięcej wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że nie wszystkie surowe warzywa są dla nas bezpieczne.
Tak jest z roślinami strączkowymi: bobem, fasolą czy grochem. W ich składzie występują bowiem substancje szkodliwe dla organizmu. Znana wszystkim fasola czerwona zawiera toksynę proteinową, która spożywana na surowo może powodować biegunkę i nudności. Z tego warzywa usuwana jest dopiero po 20 minutach gotowania.
Innymi szkodliwymi dla organizmu substancjami są lektyny produkowane przez rośliny w celu ochrony przed zwierzętami czy saponiny – toksyny wywołujące anemię.
Sprawdź koniecznie: Objawy alergii na warzywa
Zbyt długie gotowanie jajek
Większość z nas wie, że spożycie surowego jajka może grozić salmonellą. Ciekawostką może być więc fakt, że gotowane jajka również nie są do końca bezpieczne. Trzymanie ich we wrzątku ponad 10 minut powoduje zmniejszenie zawartości witamin.
Przegotowane żółtko barwi się na zielono – to efekt reakcji siarki z żelazem. W ten sposób jajko traci tak cenne dla organizmu składniki mineralne i może powodować zatrucia pokarmowe.
Sprawdź koniecznie: Kurze, przepiórcze a może strusie. Najlepsze zastosowania różnych jaj
Ten sam olej
Użyty raz olej po ostudzeniu przelewamy do naczynia, by użyć go ponownie – ten błąd Polacy popełniają bardzo często. Wielokrotne stosowanie tego samego tłuszczu jest jednak bardzo szkodliwe dla zdrowia, ponieważ każde smażenie gromadzi w nim kolejne toksyny. Najbardziej niebezpieczną z nich jest związek HNE. Zwiększa on ryzyko zachorowalności na choroby serca, wątroby czy choroby neurologiczne.
Największe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajdziemy w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym. I te właśnie powinniśmy spożywać wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek.
Sprawdź koniecznie: Czy olej roślinny zwiększa ryzyko demencji?
Herbata z dodatkiem
Często popełnianym błędem w kuchni jest także łączenie ze sobą produktów, których nie powinno się spożywać razem. Tak jest np. z piciem herbaty z cytryną. Dodanie zaledwie plasterka powoduje tworzenie się cytrynianu glinu – substancji, która odkładając się w mózgu, może wywoływać chorobę Alzheimera.
Okazuje się, że picie bawarki, czyli herbaty z mlekiem również jest dla nas niebezpieczne. W herbacie bowiem znajduje się kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapnem z mleka tworzy szczawiany. Są one szkodliwe dla dróg moczowych.
Sprawdź koniecznie: Lecznicze właściwości cytryny